SARAJEVO

Dević: Preusmjeriti sredstva namijenjena udruženju "Institut za kulturu i umjetnost"

Pripremljena inicijativa za izmjene Budžeta

Mahir Dević. Arhiv

Fena

28.6.2019

Klub zastupnika SDA uputit će, u ponedjeljak, u proceduru zvaničnu inicijativu prema Ministarstvu finansija Kantona Sarajevo, s ciljem zaustavljanja isplata 200.000 KM iz Budžeta KS anonimnom udruženju "Institut za kulturu i umjetnost" koje je osnovano samo mjesec dana prije usvajanja budžeta - najavio je zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Mahir Dević.

- Ovdje je očigledno riječ o dobro smišljenom pokušaju pljačke budžetskog novca, što mora podhitno biti zaustavljeno, naročito zbog direktnih političkih veza između diskreditiranog udruženja i Naše stranke, kao vladajuće stranke u Kantonu - rekao je Dević.

Najavio je da će i ispred Kluba zastupnika SDA biti pripremljena inicijativa za izmjene Budžeta, s ciljem, kako je rekao, brisanja stavke od 200.000 KM za ovo udruženje, te preusmjeravanja sredstava u druge svrhe.

- Konkretno, tražit ćemo da ta sredstva budu raspoređena prema JU "Muzej Alija Izetbegović", BZK "Preporod", "Biblioteci za slijepa i slabovidna lica BiH", "Udruženju Srce za djecu oboljelu od raka" i Javnu kuhinju "Merhamet". Svim od ovih društveno korisnih i značajnih ustanova i udruženja dio ovog iznosa će biti od velike koristi za njihov rad u interesu građana, kazao je Dević.

Najavio je da će pratiti ovaj slučaj pažljivo i insistirati  da reaguje i pravosuđe ako Vlada KS bude tražila da ostane ta stavka, jer se, kako jekazao, radi o brutalnom pokušaju pronevjere budžetskog novca.

- Istovremeno tražimo i da Vlada KS, na čelu sa premijerom Edinom Fortom, snosi punu političku odgovornost za ovaj pokušaj otimačine budžetskog novca - rekao je Dević.


 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.