PROPAO POKUŠAJ OPSTRUKCIJE

Ajnadžić poručio: Radovi na Prvoj transverzali neće biti zaustavljeni

Mi sve probleme u hodu trebamo rješavati, ali na inicijative bilo koga zaustavljati radove, to je nemoguće, rekao je načelnik općine Centar

Ajnadžić: Proglasiti javni interes na Prvoj transverzali. Arhiv

Piše: A. TABAK

29.6.2019

Gradnja Prve transverzale neće biti obustavljena uprkos protivljenju firme „Penny plus“, čiji se objekti nalaze na trasi ove buduće saobraćajnice, te neformalne manje grupe građana koji tvrde da gradnja transverzale ugrožava njihove objekte. 

Lažna peticija

Da eksproprijacija zemljišta i planirani radovi na jednoj od saobraćajnica najbitnijih za razvoj glavnog grada, Kantona, pa i države, neće doći u pitanje, potvrdio nam je i načelnik općine Centar Nedžad Ajnadžić. On je za „Avaz“ potvrdio da je Općina veoma zainteresirana za radove na Prvoj transverzali te da je to najveći prioritet kada je u pitanju infrastruktura. 

- Uz to, Prva transverzala je visokopozicionirani nacionalni interes Kantona i BiH. Mi sve probleme u hodu trebamo rješavati, ali na inicijative bilo koga zaustavljati radove na cjelokupnoj trasi je nemoguće. Najveći je prioritet da radovi teku – rekao je Ajnadžić, istakavši da je obišao gradilište na Šipu i da sve ide odlično.

Ajnadžić je najavio i da će u narednih 15 dana Općinsko vijeće Centar proglasiti javni interes na Prvoj transverzali.

- To je sve alat kojim trebamo multiplicirati i ubrzati naše napore za rješavanje imovinskopravnih odnosa koji su iznimno komplikovani. Mi želimo uvažiti interese i primjedbe građana i pravnih lica, sve ćemo to izučiti, ali zaustavljanja radova niti treba, niti može, niti smije biti, bez obzira na to čiji je objekt u pitanju – rekao je Ajnadžić.

Tim povodom, dopredsjedavajući Općinskog vijeća (OV) Centar Sulejman Haljevac na jučerašnjoj sjednici OV podnio je inicijativu da se radovi ne prekidaju, istakavši da je Prva transverzala interes grada Sarajeva, Kantona i BiH.

Lični interesi

- Radi se o saobraćajnici od nacionalnog interesa i nema razloga za bilo kakvo zaustavljanje radova i samim tim uništavanja gradnje grada zbog ličnih interesa privatnika, firme „Penny plus“ i grupe ljudi koji pišu lažne peticije zato što žele obustaviti radove. Sve komisije izašle su na teren i dokazale da Prva transverzala ima svoj put i da nikoga neće ugroziti. To što je nečiji magacin bespravno ili s privremenom dozvolom tu napravljen i da se zaustavi gradnja zbog nečijih interesa, koji misle da su veći od države, apsurdno je i smiješno - rekao je Haljevac.

Direktor Zavoda za izgradnju Mirza Hulusić istakao je da su pristizale pritužbe građana, ali da su prostor i trasa buduće Prve transverzale davno definirani.

- Prva transverzala definirana je mnogo prije nego ta naselja koja su oko nje pravljena. Također, i svi privredni objekti napravljeni su naknadno na trasi. Eksproprijacija duž ulice Halida Kajtaza teče, ali na drugim dijelovima teče ubrzanom dinamikom. Na jednoj poddionici Prve transverzale radovi idu planiranom dinamikom, a već raspolažemo i znatnim sredstvima za gradnju drugih dionica ove saobraćajnice, koja će biti žila kucavica glavnog grada - rekao je Hulusić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.