PROMOCIJE

Prelijepa priroda, zdrava hrana, stari zanati... nadohvat ruke

Novinari su posjetili i Ivanku Miličević, koja ima svoju siranu, gdje su degustirali mliječne proizvode

Novinari kod Prokoškog jezera. H. Čukle

Piše: H. ČUKLE

30.6.2019

Udruženje „Alterural“ iz Sarajeva i Planinarsko društvo „Vranica“ iz Fojnice s partnerima su organizirali dvodnevnu promotivnu turističku turu za novinare, čiji je cilj promovirati ruralni turizam i turističku ponudu malih seoskih domaćinstava u širem okruženju Sarajeva. Novinari su obišli Kreševo, Fojnicu i Vareš.

U Kreševu je prezentirana tradicija potkivanja jaja, posjetili su stari dio grada i Eko-selo Vranci. U naselju Lužine posjetili su porodicu Milice Tuke. Oni imaju staru bosansku kuću koja služi za smještaj gostiju koji, osim u zdravoj hrani, uživaju i u lijepoj prirodi. Novinari su posjetili i Ivanku Miličević, koja ima svoju siranu, gdje su degustirali mliječne proizvode. Priređena je i posjeta Prokoškom jezeru, prirodnom dragulju udaljenom 23 kilometra od Fojnice, smještenom na 1.635 metara nadmorske visine, gdje su i prenoćili u katunima.

Drugog dana ove novinarske promotivne ture upriličena je posjeta Varešu, gdje su prezentirani kovački zanat, gastronomska ponuda ovog kraja i posjeta naseljima Oćevija, Trice i Zaruđe.

Novinari u posjeti eko-selu Vranci u Kreševu. H. Čukle

Stjepan Biletić prezentira način potkivanja jaja. H. Čukle

Kod Ivanke Miličević novinari degustirali proizvode iz njene sirane. H. Čukle

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.