OSNIVAČKA SKUPŠTINA

Novi pokret, stara lica: U Predsjedništvu SPD-a oba Komšića, Lagumdžija, Bajrović, Đonlagić...

Skupu prisustvovalo oko 276 delegata

Piše: D.B. / Sl. M.

29.6.2019

Okončana je Osnivačka Skupština Pokreta socijalne pravde i demokratije kojoj je prisustvovalo 276 delegata, koji su usvojili Proglas pokreta koji obuhvata tri segmenta te izabrali Predsjedništvo SPD-a.

Predsjedništvom Pokreta predsjedavat će Ivo Komšić, a u ovo tijelo izabrani su i Reuf Bajrović, Zlatan Begić, Alisa Bijedić, Mladen Ćavar, Nihad Čolpa, Dženan Đonlagić, Sakib Kopić, Zoran Jovanović, Elma Karišik, Željko Komšić, Zlatko Lagumdžija, Miro Lazović, Meliha Lekić, Goran Mačkić, Zlatko Miletić, Amir Murić, Hasan Muratović i Emir  Zlatar.

Osnivačkoj skupštini prisustvovali su delegati iz političkih organizacija socijaldemokratske orijentacije (DF, GS i SDP), nevladinih organizacija (HNV, SGV, VKBI, Krug 99, Evropski Pokret, Fondacija Društvo zajedničkih vrijednosti), kao i pojedinci iz javnog, političkog i društvenog života.

Na osnivačkoj Skupštini, pored ostalih se obratio i predsjednik DF-a i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji je kazao da će se mnoga pitanja poput funkcije i šta će biti sa ovim pokretom ljudima vremenom odgovoriti.

-  Ne mogu da se pomirim sa tim da smo kao država i kao društvo podijeljeni, i ne mislim da je to realnost. Na nama je odgovornost da nešto probamo da uradimo a ne da nam se desi kao u susjedstvu. Uvijek sam optimističan, ali pokušavam biti i realan. Nije me strah hoćemo li se mi slagati u ovoj sali, strah me da hoćemo li ubijediti ljude u BiH da je ovo realno, čestito i pošteno. Ova ideja nije važno da li se mi slažemo. Ako ljudi prihvate ovu ideju onda možemo da kažemo da smo dali doprinos za razvoj ove države. Ova ideja nije nikakv pokušaj da se neko proslavi- kazao je Komšić.

Osnivačka Skupština usvojila je osnivački dokument, čime je Pokret socijalne pravde i demokracije (Pokret SPD) formaliziran, za sada bez formalnog registriranja.

Skupštine je usvojila i Proglas Pokreta kojim poziva političke organizacije, organizacije civilnog društva i pojedince da se priključe Pokretu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.