APSURDI

Sramotne izjave Milorada Dodika, ponovo negirao državu na čijem je čelu

On smatra da je razgradnja Dejtonskog sporazuma počela činom njegovog potpisivanja i to uvijek na štetu Republike Srpske

Milorad Dodik. Arhiv

Agencije

30.6.2019

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, ponovo je u svom stilu, izjavio da su "u zabludi svi oni koji olako potežu argumentaciju da se BiH ne može raspasti", jer kako je kazao to se već desilo na nemogućnosti da uspije, te da Srbi od BiH nikada ništa nisu imali.

Dodik je ocijenio da se "vjerovanje strancima ispostavilo kao najveći promašaj" i da je BiH trebalo da bude podijeljena 1995. godine, pa bi do sada postojala saradnja iz koje bi proistekla stabila i uređena društva.

On smatra da je razgradnja Dejtonskog sporazuma počela činom njegovog potpisivanja i to uvijek na štetu Republike Srpske nikad nauštrb Sarajeva.

Dodik je optužio Bošnjake da pokušavaju napraviti neku vrstu priče "da je to neka država, ali to što im je visoki predstavnik dao nekakva prava nije dokaz uspjeha", jer prema Dodikovom tumačenju "mora postojati bazični dogovor tri naroda, kojeg nema, što je dokaz da nema ni države".

- Ovakva BiH opstaje samo zato što u međunarodnom vazduhu postoji zamisao da tako treba da bude. Sve što se dešava upravo potvrđuje da je riječ o propaloj državi. Na žalost ljudi koji tu žive, BiH pokazuje nemogućnost da funkcioniše. Volje nema ni među Srbima, Hrvatima ni Bošnjacima - rekao je Dodik za "Politiku".

On je bošnjačke političke lidere optužio da ne žele nastavak eurointegracija, jer, kako je naveo, kada se uđe u kandidati status, onda nema visokog predstavnika ili je njegova uloga potpuno marginalizovana.

Pravdajući blokadu NATO puta od strane RS, Dodik je Nacionalni godišnji program (ANP) nazvao podvalom. 

- Tvrdi se da ono što se traži nije članstvo u NATO, već navodno Nacionalni godišnji program. Ali, i to je podvala, kakav nacionalni plan? To može da bude jedino zajednički program, a ne nacionalni. Sada mi treba da polako pristajemo na to da BiH ima svoj nacionalni plan, pa smo slijedom toga svi jedno - kazao je Dodik.

On je kazao i da Federacija BiH ne fukcionira, da se degradiraju izbori, istakavši kako Bošnjaci biraju pogodnog Hrvata, što hoće da nametnu i Srbima, pa su ohrabrili sebe da imaju vremena da čekaju.

- Mi u Republici Srpskoj ne smijemo da ispustimo ovo što imamo. Oni koji sjede u Sarajevu u ime Srba ne smiju da dozvole da se degradiraju stečena prava u odlučivanju. Može tri puta manje da nas ima, ali uz ovaj sistem odlučivanja uvijek ćemo zaštiti svoj narod i Republiku - rekao je Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.