KRUG 99

Petigru: Osnivački genocidni impuls RS nastavlja progoniti preživjele, moguće je ponavljanje zločina

Valentin Incko nije uspio odgovoriti na sve dublju krizu u zemlji

David Pettigrew. Arhiv

Avaz.ba

30.6.2019

Nedjelovanje visokog predstavnika je zabrinjavajuće zbog toga što je BiH postgenocidno društvo u kojem bi prioritet trebao biti zaštita preživjelih od psihološke boli i ponovne traumatizacije, ocijenio je David Petigru (Pettigrew), profesor filozofije i studija za proučavanje holokausta i genocida s američkog Southern Connecticut State Univeziteta. 

On smatra kako visoki predstavnik u BiH Valentin Incko (Inzko) nije uspio odgovoriti na sve dublju krizu u zemlji, istakavši kako se diplomatskim djelovanjem trebalo omogućiti postavljanje spomen obilježja žrtvama na mjestima zločina poput Foče, Omarske, Prijedora, Trnopolja na isti način kako je uspostavljen Memorijalni centar Srebrenica - Potočari.

- Zbog nedjelovanja visokog predstavnika, preživjele žrtve se psihološki napadaju svakodnevno putem kulturnih praksi negiranja genocida i govora mržnje, sprečavanja povratka nesrpskog stanovništva u njihove domove kulturološkim genocidom. Na ovaj način osnivački genocidni impuls RS nastavlja i dalje da progoni preživjele. BiH nije samo postgenocidno društvo već je također mučena nastavkom osnivačke genocidne namjere RS - kazao je Petigru.

Ovaj američki profesor ističe da genocidna kultura sa nacionalističkim i fašističkim tendencijama kontinuirano cvjeta u RS od 1995. godine, te da zbog nedjelovanja visokog predstavnika, BiH i dalje visi na nemogućem pragu između nastavka genocida putem kulturnih i političkih sredstava i prijetnje drugim genocidom.

- Međunarodna zajednica se mora suočiti sa sramotom svog neuspjeha da preuzme odgovornost kako bi odgovorila na prijetnje miru. Ponovo da kažem, moramo upitati šta čeka visoki predstavnik? Vrijeme je da djeluje - poručio je Petigru.

Govoreći kao uvodničar na ovonedjeljnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" Petigru je govorio na temu "Blokade razvoja postgenocidnog društva i države BiH".

- Prepreke poput negiranja genocida, glorificiranja osuđenih ratnih zločinaca, govora mržnje i prijetnji otcjepljenjem spječavaju neophodan ključni proces izlječenja i izgradnje države u postgenocidnom društvu – kazao je Petigru.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.