MANIFESTACIJE

Muftija Fazlović: Osnov našeg zajedništva je u povjerenju među nama!

A. Mandžić

30.6.2019

Sa današnje ceremonije zatvaranja - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7

U Pruscu je danas okončana velika vjersko-kulturna, edukativna i sportska manifestacija Dani 509.Ajvatovice 2019, u okviru koje je od 14. juna kada je svečano otvorena na prusačkoj Musalli, realizirano više od 70 raznovrsnih sadržaja u devet gradova.

Moto ovogodišnje Ajvatovice bio je „Ponosni na svoju vjeru, tradiciju i domovinu“. Tradicionalno, manifestacija je okončana pohodom Ajvaz-dedinoj stijeni i vjerskim programom na Ajvatovačkoj livadi.

Ispred Handanagine džamije obavljena je prozivka bajraka, njih ukupno 60 nakon čega je oko 300 konjanika, potom bajrakatari i vjernici krenuli ka Ajvaz dedinoj stijeni, po mnogima, mjestu najvećeg dovišta muslimana u Evropi.

Predanje govori da je prusački alim Ajvaz-dedo klanjao četrdeset sabah-namaza, moleći Allaha dž.s. da stanovnicima Prusca podari vodu. Klanjajući je zaspao i usnio kako su se sudarila dva bijela ovna, i kako se od siline tog sudara stijena na jednom mjestu razdvojila. Probudio se kraj raspukle stijene iz koje se potekla voda. U znak sjećanja na Ajvaz-dedinu molitvu, muslimani iz cijelog svijeta svake godine posjećuju Prusac.

Po izlasku iz stijene, do koje su vjernici i bajraktari došli nakon pješačenja dugog oko sedam kilometara, uz manju pauzu na prusačkom Hanu, proučena je dova. Shodno tradiciji kroz stijenu su prvo prošli bajraktari, pa potom brojni vjernici... Za one koji su prvi put prošli kroz stijenu, to je bio posebno emotivan događaj, dok je za one redovne posjetioce Ajvatovice to iznova bio radostan trenutak zbog činjenice da su i ove godine oni sastavni dio ove velike manifestacije muslimana Bosne i Hercegovine i Svijeta.

Na Ajvatovačkoj livadi susrećemo Behiju Avdić i Suadu Ćurović iz Tuzle. Veoma su zadovoljne ukupnim ambijentom.

-Po drugi put sam na Ajvatovici i ambijent je odličan. Posebno su me dojmili konjanici i bajraktari. Jednostavno, sreća je biti dio ovog pohoda, sviđa mi se i dolaziću i u buduće- kaže Behija, a Suada dodaje : - Prelijepo je, ambijent, tradicija, starina, sve lijepo uklopljeno, prosto mami da i naredne godine dođete na ovo lijepo mjesto.

Osman Hrustić je iz Zenice i ovogodišnji pohod Ajvaz Dedinoj stijeni na konju mu je bio trinaesti po redu.

-Ljubitelj sam konja i prirode i dolazak na Ajvatovicu se ne propušta. Kada sam prvi put došao ovdje svidjelo mi se i od tada to je moja redovna godišnja aktivnost. Dok me zdravlje bude služilo dolazit ću u Prusac i na Ajvatovicu – kaže Osman, a slično nam govori i njegov sugrađanin Vahid Kablar.

-Na Ajvatovicu dolazim bez prekida od 1996. godine. Imam 73 godine i zdravlje me za sada služi. Dok god to bude tako ja ću dolaziti na Ajvatovicu, ovu duhovnu, tradicionalnu manifestaciju muslimana. Ovo trebamo njegovati i čuvati – kaže Vahid.

  Na Ajvatovačkoj livadi, potom je do podne namaza realiziran bogat vjerski program. Tokom jednosatnog programa , pred više hiljada vjernika predstavili su se : hafiz Bilal Aydin iz Turske,Turski vojni orkestar „Mehteran“ iz Istanbula, Tesavvuvski ansambl tekije „Mesudija“ i solista Armin Muzaferija, Hor Elči Ibrahim-pašine medrese Travnik.

Dodijeljena je i Plaketa Ajvatovice. Muftija travnički je u ime Organizacionog odbora 509. Dana Ajvatovice Plaketu uručio Esad ef Slipcu, donedavno glavnom imamu MIZ Donji Vakuf za dugogodišnji predan i ustrajan rad na očuvanju i afirmaciji najstarije vjersko-kulturne manifestacije bosanskih muslimana.

U svom obračanju prisutnima na Platou Ajvatovice izaslanik reisu-l-uleme IZ u Bosni i Hercegovini mr. Vahid ef Fazlović, muftija tuzlanski naglasivši kako muslimanima valja stalno biti na oprezu kako prema sebi nebi učinili nepravdu i sačuvali se od lahkomislenosti. Pozvao je na čvrsto jedinstvo i borbu protiv razjedinjavanja.

-Okupili smo se kao što su to i prije 500 godina činili naši dobri prethodnici. Došli smo da u našoj iskrenoj pobožnosti i našoj zajedničkoj predanosti zavjet položimo da ćemo se još čvršće Allahovog užeta čuvati, te da ćemo se s većom odgovornošću u našem džematu ponašati. Nužno je da posvjedočimo i jedno i drugo, jer ništa nije važnije od naše spremnosti da čuvamo našu vjeru i našu tradiciju i da nad našom domovinom bdijemo. Na brojne izazove u našoj domovini, ne možemo pojedinačno uspješno odgovoriti i ne možemo doći do cilja ako smo izdijeljeni. Valja nam znati da je osnov našeg zajedništva u povjerenju među nama i valja nam znati da nema čvrstog zajedništva bez osvjedočenog povjerenja . Takvo povjerenje među ljudima se zasniva na iskrenosti u srcu, istinitoj riječi i čestitom djelu – poručio je muftija Fazlović.

Vjernicima se ispred organizatora manifestacije obratio predsjednik Organizacionog odbora 509. Dana Ajvatovice , muftija travnički dr. Ahmed ef Adilović. Govoreći o vjeri islamu, muftija Adilović je istakao kako su muslimani u BiH miroljubiv narod, da nikome zlo ne misli i da nema pretenzija prema drugim narodima i teritorijama. Narod koji želi da živi u miru, zajedno sa drugim narodima, uživajući ista prava kao i drugi – ni manje ni više. To su dokazali kroz historiju i zato se treba biti ponosno na svoju vjeru, tradiciju, domovinu i ostale elemente identiteta.

-Naša domovina, sa hiljadugodišnjom tradicijom, često je drugim državama bila primjer tolerancije i poštivanja ljudskih prava i ona to treba ostati i u budućnosti. Ničim izazvane, druge zemlje su nerijetko pokušavale osvojiti našu lijepu domovinu i uništiti je, ali to nikada nisu uspjeli i, ako Bog da, nikada i neće! Uprkos brojnim pokušajima komadanja i razbijanja, ona je opstajala i jačala. Zato vjerujemo da će ona i ovoga puta nadživjeti trenutne nasrtaje na nju i njene vrijednosti. Naravno, za to se i mi trebamo maksimalno potruditi, na principima naše vjere i tradicije, njegujući svoj identitet i čuvajući svoju domovinu – poručio je muftija travnički dr. Ahmed ef Adilović.

Uslijedilo je potom učenje Ajvatovičke dove, koju je proučio predsjednik OO ovogodišnjih Dana Ajvatovice muftija travnički dr. Ahmed ef Adilović i klanjanje podne namaza, čime je centralna svečanost ovogodišnjih 509. Dana Ajvatovice okončana.

Put od 300 kilometara

Za najmlađeg bajraktara proglašen je Kerim Šošić iz džemata Kopčić – Bugojno. Najstariji bajraktar je Fadil Čelić, 75 godina, džemat Mehmed beg Stočanin, Gornji Vakuf. Najmlađi konjanik je Mirhad Dedić, MIZ Donji Vakuf, a najstariji Emin Bektić, MIZ Srebrenica, 74 godine. Posebna zahvalnica uručena je za Aziz agu Šehovića, koji je predvodio konjicu iz Brčkog. Oni su do Ajvatovice stigli jašući, prevalivši put od 300 km.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.