DOGAĐAJI

Salkić: Nemamo pravo zaboraviti zločine počinjene nad našim narodom

Ubijeno je 305 osoba bošnjačke nacionalnosti, najmlađa žrtva bila je beba od svega sedam dana

M.Sm.

30.6.2019

Sa obilježavanja - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

U mjestu Kljuna kod Nevesinja, kod spomen obilježja, obilježena 27. godišnjica zločina počinjenog nad nedužnim civilnim stanovništvom.

Na teritoriji Nevesinja u junu i julu 1992.godine, prema podacima udruženja, ubijeno je 305 osoba bošnjačke nacionalnosti, među njima i 26 djece. Nakon progona iz Nevesinja tokom agresije su ubijena još 42 civila.

Nevesinjski  Bošnjaci su, rečeno je, ubijani na različitim mjestima i na različite načine, bez obzira na spol i godine starosti. Najmlađa žrtva bila je beba od svega sedam dana, a najstarija imala je 92 godine. Strijeljani su, klani, živi spaljivani, bacani u jame, danima kasapljeni i mučeni prije nego su ubijeni.

Zatočene žene i djevojke su silovane, a veliki broj nevesinjskih Bošnjaka je prošao razne logore .Od 305 osoba bošnjačke nacionalnosti ekshumirano je njih 185, dok se za posmrtnim ostacima 120 osoba još traga.

Obilježavanju godišnjice stradanja nevesinjskih Bošnjaka  prisustvovao je Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS.

- Nemamo pravo zaboraviti zločine koji su počinjeni nad našim narodom. Nemamo pravo na to zbog budućih generacija. Važno je da istrajavamo i opominjemo, da upozoravamo i da pozivamo nadležne institucije da rade svoj posao. Neshvatljivo je da još uvijek 120 civilnih žrtava Nevesinja nije pronađeno. Neshvatljivo je da su samo dvije osobe procesuirane za zločine nad Bošnjacima i Hrvatima u Nevesinju. Mi nećemo zaboraviti nijednu žrtvu koja je ubijena od strane onih, koji su pokušali da podijele ovu zemlju - kazao je Salkić u svom obraćanju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.