KONFERENCIJA

Dafi: Država mora odabrati najpovoljniju opciju snabdijevanja plinom

Kupci će unaprijed znati kako se izračunavaju cijene koje plaćaju

Piter Dafi. USAID

Piše: Avaz.ba

1.7.2019

Bosna i Hercegovina trenutno ima samo jedan izvor snabdijevanja prirodnim plinom i mora učiniti napore da osigura alternativne izvore, poručio je šef USAID misije u BiH Piter Dafi (Peter Duffy) na otvaranju konferencije "Opcije razvoja sektora prirodnog plina u Bosni i Hercegovini", koja se danas i sutra održava na Jahorini.

- Država mora odabrati najpovoljniju opciju snabdijevanja kako bi diversificirala izvore snabdijevanja i osigurala da građani i privreda ne ostanu bez ovog važnog energenta - kazao je Dafi.

Konferencija USAID-a na Jahorini. USAID

Konferencija koju organizira USAID projekt ''Investiranje u sektor energije'', a čiji je pokrovitelj Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, okupila je ključne aktere energetskog sektora iz Bosne i Hercegovine i regije kako bi se pokrenula diskusija o najpogodnijem zakonodavnom i regulatornom okviru s ciljem osiguranja razvoja i sigurnosti snabdijevanja prirodnim plinu u BiH, u skladu s direktivama EU.

- Veoma je važno da BiH poduzme korake kako bi što prije organizirala sektor plina na transparentan način. To će omogućiti plinskim kompanijama da rade na učinkovit i transparentan način, a kupci će unaprijed znati kako se izračunavaju cijene koje plaćaju - dodao je Dafi.

Uz preporuke za donošenje zakonskog i regulatornog okvira u sektoru plina da bi se uskladio sa zahtjevima Energetske zajednice, danas će biti predstavljena i aplikacija za izračun transportnih tarifa. Ovi rezultati mogu pomoći donosiocima odluka da se na osnovu proračuna tarifa opredijele za najbolji način reguliranja sektora plina u Bosni i Hercegovini.

Projekt ''Investiranje u sektor energije (USAID EIA)'' pokrenut je s misijom podrške razvoja energetskog sektora u BiH koji ima ključni značaj za pristupanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.