PROCESI

Predmet „Zadruga“: Odbrane zatražile izuzeće sudije Delalića i tužiteljice Amre Mehmedić

Tužiteljica Mehmedić predložila za finansijskog vještaka sestru sutkinje Sanele Rondić, koja je u predmetu "Zadruga" pet puta odlučivala o mjerama pritvora za osumnjičene

Kantonalni sud. Ilustracija

M. AŠČIĆ

1.7.2019

U Kantonalnom sudu u Sarajevu jutros je počelo suđenje u predmetu "Zadruga", po optužnici Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv 32 osobe i četiri kompanije.

Prema navodima iz optužnice, koja je potvrđena u februaru ove godine, optuženi Enisa i Sanel Đalić, inače vlasnici agencija za posredovanje pri zapošljavanju „Eslider“ i „Leading“, terete se da su od 2010. do 2018. godine organizirali kriminalnu grupu koja je sklapanjem fiktivnih ugovora s više stotina firmi oprala oko 50 miliona maraka.

Izjave optuženih

No, jutros su pojedini advokati optuženih zatražili izuzeće postupajućeg sudije Huseina Delalića. Kako je rečeno u prijedlogu advokata, Delalić je u postupku dok su određeni optuženi bili u pritvoru odlučivao u šest navrata o pritvorskim osnovama, što se, prema stavu Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, smatra da već ima formirano mišljenje o predmetu.

Iz njegovog izlaganja, prema mišljenju advokata, moglo se zaključiti da je već pročitao izjave okrivljenih date u postupku istrage i zbog toga ne može voditi postupak.

Osim sudije Delalića, o čijem će izuzeću raspravljati predsjednik Kantonalnog suda u Sarajevu Vladimir Špoljarić, odbrane su zatražile i izuzeće postupajuće tužiteljice Amre Mehmedić.

Razlog za traženje njenog izuzeća je u tome što je Mehmedić u toku istrage odredila vještaka finansijske struke koji je dao centralni nalaz u predmetu „Zadruga“ u ličnosti rođene sestre postupajuće sutkinje u istrazi Sanele Rondić.

Rondić je, naime, najmanje pet puta odlučivala o pritvoru u tom predmetu, a iako su na listi vještaka bila još 374 imena, Mehmedić je predložila za vještaka Lejlu Smailbegović, koja je sestra sutkinje Rondić.

Zbog krivičnih djela organizirani kriminal, zloupotreba položaja i ovlasti, krivotvorenje isprava, nedozvoljeno korištenje ličnih podataka i pranje novca, osim Đalića, optuženi su i posrednici Husein Borišić, Hasan Lojo, Amela Lojo, Šaćir Suljić, Alija Prašović, Srđan Badrov, Ibrahim Karavdić, Samira Kušljugić te Selver Geko i njegova firma „Anadi''. 

Optuženi su i Adnan Karahasan i firma „Simp-company“ koja je obavljala knjigovodstvene poslove za agencije. Adnan Karahasan ujedno je optužen i kao odgovorna osoba firme „Hromadžić-company“.

Za zloupotrebu položaja ili ovlasti optuženi su Milan Bralović i Maja Bralović-Smith kao odgovorne osobe firme „Mibral“, Saliha Dervišević i Fahrudin Dervišević kao odgovorne osobe OD „Obnova“, Hadis Kustura i Ali Kadrić kao odgovorne osobe firme MHS, Nihad Bilić kao odgovorna osoba firme “Best&Team“, Alija Velagić kao odgovorna osoba firme „Social net“... 

Saslušanje 571 svjedoka

Optuženi su i Gabrijel Delić kao odgovorna osoba firme „Deling“, Senad Biberović kao odgovorna osoba firme „Elmax-inžinjering“, Omar Lačević kao odgovorna osoba firme „Sikra Security“, Alija Gadžo i Ejub Fako kao odgovorne osobe firme ANS DRIVE, Hajrudin Vlajčić kao odgovorna osoba GPD DRINA, Dubravka Vukadin kao odgovorna osoba firme „Infosoft“, Zijad Okanović i Melika Nezirovac kao odgovorne osobe Udruženja vjeroučitelja Sarajevo, Danijel Burazorović kao odgovorna osoba firme „H&T Tehnika“ i Azra Fajić kao odgovorna osoba PRO.MED.CS.a.s.

Optužnica sadrži više od 3.500 stranica. Predloženo je nekoliko hiljada materijalnih dokaza, planirano je saslušanje 571 svjedoka i pet vještaka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.