DERVENTA

Rijeka u BiH primila neobičnu boju: Da li je na pomolu ekološka katastrofa?

Problem prijavili uglavnom roditelji sa djecom

Rijeka Ukrina. Facebook

I.K./Avaz.ba

1.7.2019

Zbog neobične boje rijeke Ukrine građani Dervente i okolnih mjesta alarmirali su gradske vlasti. Kako kažu strahuju od moguće ekološke katastrofe i smatraju da je riječ o nečemu ozbiljnijem od mulja koji u rijeku dospijeva iz rudnika. 

Sanja Dimitrić, zastupnica u Skupštini Dervente postavila je pitanje da li se obavlja mikrobiološka analiza vode rijeke Ukrine na kupalištima te kakvog je kvaliteta voda Ukrine. 

Riječ je o javnim kupalištima i smatram da bi građani trebali znati da li su oni i njihova djeca sigurni. Dobila sam odgovor da takva kontrola postoji samo na bazenima te da je praktično nemoguće vršiti kontrolu riječnih voda - kazala je Dimitrićeva. 

Dodala je i kako je pitanje postavila po uzoru na druge općine i grad Banja Luku, koji testira vodu na rijekama Vrbas i Vrbanja.

Nekoliko dana kasnije su mi javili iz Odjeljenje za inspekcijske poslove da su angažirali inspektore, ekološke i vodne, kao i Javno preduzeće "Vode RS", te da su izašli na teren, a čak su ekipu poslali i u rudnik Stanari - navela je Dimitrićeva. 

Ona je, za "Nezavisne novine", istakla i da su joj iz ovog odjeljenja kratko javili da su uzorci vode uzeti i da će svi na vrijeme biti informirani kada rezultati stignu.

Nije problem ako je u pitanju mulj iz rudnika, ali ja ne vjerujem da je samo to u pitanju. Ovo ne predstavlja problem samo za naše građane koji se kupaju na ovoj rijeci, problem je što ova rijeka prolazi kroz naseljena područja, te ako ima nekih hemijskih sastojaka u vodi, to utiče na sav živi svijet, biljke i životinje - kazala je ona. 

Načelnik Dervente, Milorad Simić, izjavio je kako su problem neobične boje rijeke Ukrine dosad prijavili uglavnom roditelji sa djecom te da je o tome informirano Odjeljenje za inspekcijske poslove. 

- Na pitanje odbornice Dimitrić, da li se radi analiza vode u Ukrini, ja sam objasnio da se ne radi u kontinuitetu, ali kada građani prijave da se nešto na rijeci mijenja, tada radimo analizu, kao što smo uradili i sada - istakao je Simić.

Istakao je da su u Odjeljenju za inspekcijske poslove nakon izlaska na teren rekli da situacija nije alarmantna te da je neobična boja posljedica ispiranja rudače u rudniku Stanari.

- Odreagovano je na način kako treba, inspektori su uzeli uzorak i sada čekamo rezultate koje ćemo vjerovatno brzo dobiti - zaključio je Simić, dok jučer nismo uspjeli dobiti komentar nadležnih iz rudnika, jer je bio neradni dan.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.