SAOPĆENJE

Vigemark: Naša želja je da se BiH što prije pridruži "virtuelnom" EU roming prostoru

Bosna i Hercegovina je odigrala veoma konstruktivnu ulogu kao prva zemlja u regionu koja je bila spremna za potpisivanje ovog sporazuma

Vigemark: Jasna poruka o predanosti regiona evropskim integracijama. Arhiv

Avaz.ba

1.7.2019

Građanima Bosne i Hercegovine i širom regiona umanjeni su troškovi rominga, što je rezultat Regionalnog sporazuma o romingu, koji je potpisan 4. aprila 2019. na Digitalnom samitu zapadnog Balkana u Beogradu. 

Bosna i Hercegovina je odigrala veoma konstruktivnu ulogu kao prva zemlja u regionu koja je bila spremna za potpisivanje ovog sporazuma, koji, također, predstavlja značajan korak ka zajedničkom roming prostoru EU i zapadnog Balkana, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

- Prilikom putovanja svako želi koristiti svoj telefon pod istim uvjetima kao da je kod kuće. Princip ''rominga kao kod kuće'' koji se primjenjuje u EU smatra se jednom od najuspješnijih inicijativa EU. Od toga će dugoročno korist imati i korisnici i pružaoci usluga. Naša želja je da se BiH što prije pridruži ''virtuelnom'' EU roming prostoru - kazao je šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunar Vigemark (Gunnar Wigemark).

Sporazum kojim se predviđa potpuno ukidanje naknada za roming u regionu u naredne dvije godine predstavlja jasnu poruku o predanosti regiona evropskim integracijama.

Sporazum je omogućio BiH da aplicira za relevantna bespovratna sredstva EU u sklopu Investicionog okvira za zapadni Balkan. Za region su osigurana sredstva u ukupnom iznosu od 30 miliona eura za razvoj širokopojasne infrastrukture i mobilizaciju strateških ulaganja u telekomunikacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.