SARAJEVO

Borci i Vlada usaglasili tekst Zakona o demobilisanim borcima, traže da se do 4. jula sazovu sjednice oba doma Parlamenta FBiH

Koordinacija boračkih udruženja traži da se u ovoj sedmici usvoje zakon o demobilisanim borcima i rebalans budžeta FBiH, kako bi primjena boračkog zakona počeo u avgustu

Bukvarević: Uputili poziv da se pitanje boraca izdigne iznad dnevne politike. Arhiv

A. NUHANOVIĆ

1.7.2019

Članovi Odbora za boračka pitanja i Radne grupe Vlade Federacije BiH na današnjem višesatnom sastanku usaglasili su tekst Zakona o demobilisanim borcima, a sljedeći korak je parlamentarna procedura gdje bi trebao biti usvojen. 

Radna grupa, kako je rečeno, zatražila je da do 4. Jula predstavnici oba doma Parlamenta FBiH sazovu sjednice i usvoje zakon ali i rebalans budžeta FBiH za 2019. godinu. Borci poručuju da neće odustati, te da će se za svoja prava boriti.

Razmotriti situaciju

- Ovaj zakon i ovi zaključci tretiraju nekoliko stotina hiljada boraca Armije Republike BiH i HVO-a. Međutim, ukoliko se bude odugovlačilo i ne sazovu se sjednice u naredna dva dana, mi ćemo u okviru naših organa razmotriti situaciju, ali nećemo odustati od njega - kazao je Munib Karić u ime koordinacije boračkih udruženja proisteklih iz Armije RBiH i HVO-a.

Inače, ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević najavljivao je da će 1. jula zakon biti u primjeni, dok je ministrica finansija Jelka Milićević tvrdila da to nije moguće. Ministar Bukvarević „očekuje“ da bi Zakon, ovaj put svjetlo dana zakon mogao ugledati sada u avgustu, čime bi bilo rješeno pitanje 20.000 boraca.

U izjavi za „Avaz“ kazao je da je zadovoljan što su Odbor i Radna grupa Vlade jednoglasno utvrdili tekst Zakona.

- Vlada je usvojila tekst zakona i poslala u proceduru. Smatramo da se trebaju održati hitne sjednice oba doma, nadamo se da će to biti do 4. jula budući da je već obezbijeđeno 25 miliona KM za realizaciju ovog zakona. Usvajanjem zakona i rebalansa demobilisanim borcima, koji od 2010. godine nemaju svoj zakona, omogućilo bi se da mogu u svojim općinskim službama predavati zahtijeve i da već od avgusta počnu primati naknade, jer je riječ o borcima koji su u stanju potrebe i koji ispunjavaju uslove koje zakon predviđa – kazao je Bukvarević.

Na cjelodnevnom sastanku predstavnici boračkih udruženja podsjetiti su na neophodnost da se što prije donese zakon. Navode kako je za njih najvažnije da se s primjenom počne što prije, kako bi se konačno riješilo pitanje najteže kategorije, to su demobilisani boraci.

Validan dokument

- Žao bi mi bilo ukoliko predsjedavajući oba doma ne sazovu sjednice. To bi pokazalo kakav je njihov odnos prema borcima. Mi smo danas uputili poziv da se pitanje boraca izdigne iznad dnevne politike. Ono je prioritet, jer su to borci zaslužili. Iskreno se nadam i očekujem da će parlamentarci kako se od njih traži, tako postupiti – kaže Bukvarević.

Iz Odbora su poručili da je registar boraca definisao borbeni i neborbeni dio, a da će se nakon usvajanja zakona pristupiti realizaciji ostalih dodataka. Također, dodali su da će nadležni organi izdavati kartice - koje će biti validni dokumenti za sve demobilisane borce, koji će nositi benefite.

16 prava  

Najvažnija prava su zdravstveno osiguranje za borce i članove njihovih porodica, liječenje, prednost u zapošljavanju i kaznene odredbe za poslodavce koji ne poštuju prednost u zapošljavanju.

Bit će osigurana novčana naknada za borce iznad 57 godina koji su nezaposleni i koji imaju najmanje 12 mjeseci vojske te po 5 KM za svaki mjesec za one koji su bili u vojsci.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.