SARAJEVO

Konaković: Odgovoran čin Radončića koji na odgovornost poziva jednog od svojih najboljih kadrova

Primjerena pitanja javnosti i medija o osnivačima i ovlaštenim osobama

Konaković, Radončić. Arhiv

Piše: I.K./Avaz.ba

1.7.2019

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elemedin Konaković se, nakon što je danas uputio pismo predsjedniku SBB-a Fahrudinu Radončićuu kojem je iskazao podršku njegovom zahtjevu da on i premijer KS Edin Forto hitno zaustave isplatu 200.000 KM fantomskom Institutu za kulturu i umjetnost, oglasio i na svom Facebook profilu. 

- Ideja o osnivanju Instituta za kulturu i umjetnost datira od 2017. godine. U stenogramima sa sjednice Skupštine na kojoj se usvajao budžet za 2018. se mogu pročitati odgovori na pitanja koja su i danas aktuelna - napisao je Konaković.

Kako je kazao, ideja je bila da se zajedno sa višim nivoima vlasti uspostavi novo tijelo koje bi doprinijelo razvoju kulture i umjetnosti, tako su predložili iz ministarstva.  U međuvremenu su se neke stvari promijenile, Udruženje je osnovano na kantonalnom nivou.  

- Sasvim primjerenim smatram pitanja javnosti i medija o osnivačima i ovlaštenim osobama, te o osobama koje su u rodbinskim vezama sa članovima političkih stranaka - ističe Konaković. 

 Da bi se stvari mijenjale, smatra on, ništa ne smije ličiti na procese protiv kojih smo ustali 

- Odgovoran je čin pismo predsjednika SBB-a koji na odgovornost javno poziva jednog od svojih najboljih kadrova. Ni to nismo viđali često - ističe on. 

U svom postu Konaković je dalje istakao i kako mu ne smeta činjenica da je zbog ove teme nezapaženo prošlo nekoliko informacija o dešavanjima u ZOI 84, zapošljavanju 16 osoba dan pred smjenu direktora bez saglasnosti Vlade, te još neke. Ima vremena, pričat ćemo - podvukao je. 

- Od početka mandata šestorke smo imali nekoliko “slučajeva”, paušal koji premijer nije ni uzeo, a svi smo ga naružili (opravdano), slobodan dan za Dan žena o kojem se pričalo, a sad i 200.000 KM udruženju kojeg su osnovali uposlenici ministarstva - poručuje Konaković. 

Kako je kazao, o svakoj se temi javno i otvoreno govorilo i nisu se slijepo branili članovi šestorke koji radeći svoj posao  i pogriješe. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.