SARAJEVO

Vijeće ministara o tromjesečnom privremenom finansiranju bh. institucija

Zakazana sjednica. FENA

Fena

2.7.2019

Nakon što je odgođena prošlosedmična sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, sjednica s istim dnevnim redom zakazana je za danas, a ministri bi trebali razmatrati odluku o privremenom tromjesečnom finansiranju bh. institucija. 

Odlukom je predviđeno finansiranje državnih institucija do kraja septembra budući da budžet institucija i međunarodnih obaveza BiH još nije usvojen iako ga je Vijeće ministara, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, jednoglasno podržalo i uputilo Predsjedništvu BiH još prošle godine. 

Resorni ministar Vjekoslav Bevanda (Hrvatska demokratska zajednica - HDZ BiH) naglasio je da su svi daljnji koraci na Predsjedništvu, jer on je formalni predlagač budžeta koji upućuje u Parlamentarnu skupštinu BiH na usvajanje. 

Među 74 tačke dnevnog reda sjednice je i informacija o stanju u oblasti migracija u BiH u vezi s povećanim prilivom migranata u BiH, kao i Informacija o lokalitetima nelegalnog ulaska migranata u BiH sa teritorije Srbije i Crne Gore.

U okviru te tačke dnevnog reda ministarstva sigurnosti i odbrane predložili su mjere i plan aktivnosti o angažiranju inženjerijskih jedinica Oružanih snaga BiH na zaprečavanju lokaliteta nelegalnog ulaska migranata.

Jedna od tačaka dnevnog reda je i prijedlog pisma podrške za projekt izgradnje Bloka 7 u Termoelektrani Tuzla, a ministri će biti upoznati i o aktivnostima koje se poduzimaju na realizaciji projekta ''Autocesta/brza cesta Sarajevo - Beograd''.

Vijeće ministara BiH bi trebalo razmatrati i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sistemu državne pomoći u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.