SAZNAJEMO

BiH će od Njemačke tražiti izručenje Adisa Abaza

Za Zeničaninom, uhapšenim prije 15 dana u Drezdenu, Sud BiH zvanično 5. maja zatražio raspisivanje Interpolove potjernice

Šta će odlučiti pravosuđe Njemačke. Agencije

Piše: M. AŠČIĆ

2.7.2019

Bosna i Hercegovina tražit će od pravosuđa Njemačke da joj izruči bh. državljanina  Adisa Abaza (39), koji je prije 15 dana uhapšen u Drezdenu, zbog osnova sumnje da je povezan s terorističkim napadom u Parizu 2015. godine, potvrđeno nam je iz više izvora.

Obavijest Interpola

Prema procedurama, čim Interpol, na čijoj se potjernici nalazi Abaz, obavijesti Sud BiH o hapšenju, ova će institucija u najkraćem roku obavijestiti Ministarstvo pravde BiH da zatraži njegovo izručenje.


Adis Abaz: Ima bh. državljanstvo. MUP ZDK

Iako je Abaz uhapšen u Njemačkoj po potjernici iz Belgije, s obzirom na to da je za njim raspisana i potjernica Suda BiH, naša država dužna je tražiti njegovo izručenje i tu je u prednosti bez obzira na krivično djelo za koje se potražuje.

U prilog tome govori i činjenica da je Sud BiH 5. maja ove godine zatražio od Interpola raspisivanje međunarodne potjernice, a zbog krivičnog djela nezakonitog prometa narkoticima. Tužilaštvo BiH u martu je podiglo optužnicu protiv Abaza.

Saznajemo da je Abaz u sudskim spisima Suda BiH dva puta već osuđivan, a pobjegao je iz države krajem novembra prošle godine, nakon što su mu na prijedlog Tužilaštva BiH ukinute mjere zabrane.

Iz Ministarstva pravde BiH rečeno nam je da čekaju upute bh. pravosudnih organa.

 Molba ministra

Kako nam je pojašnjeno, postupak izručenja reguliran je Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i saglasno odgovarajućim odredbama ovog zakona, molbu za izručenje iz druge države podnosi ministar pravde BiH po zahtjevu (inicijativi) organa pred kojim se vodi krivični postupak ili organa nadležnog za izvršenje krivičnih sankcija.

- Ako Sud BiH bude inicirao izručenje, Ministar pravde podnijet će molbu - rekao je za „Avaz“ Nikola Sladoje, pomoćnik ministra pravde Josipa Grubeše.

Šta je s bombama radio maloljetnik

Njemačke vlasti za sada drže u strogoj tajnosti imena dvojice bh. državljana koji su uhapšeni u februaru u Drezdenu, s automobilom punim ručnih bombi i povezani su s napadima u Parizu i Abazom.


Oni su tokom ispitivanja otkrili imena osoba koje su ih angažirale da prevuku oružje u Drezden, zbog čega je Abaz i uhapšen. Jedan od njih je 17-godišnjak.


Policija je najprije sumnjala da je riječ dilerima narkotika, ali su nakon pretresa pronašli bombe.

 
 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.