SAOPĆENJE

Klub poslanika SDP-a u Skupštini TK: Ne podržavamo koaliciju sa SDA

S ranijih sjednica. SDP

Fena

2.7.2019

Povodom nestatutarne sjednice Kantonalnog odbora SDP-a BiH Tuzla, a na kojoj je, suprotno Statutu i odlukama Glavnog odbora Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, donesena odluka o koaliranju sa Strankom demokratske akcije, Klub poslanika SDP-a u Skupštini Tuzlanskog kantona obavještava javnost, odnosno građane Tuzlanskog kantona, da ni pod kojim uvjetima neće prekršiti odluke Glavnog odbora i Kongresa SDP-a te neće, na način na koji to žele pojedinci u Kantonalnom odboru, „isporučiti“ Tuzlanski kanton SDA, saopćeno je danas iz Kluba.

- SDA je, u prethodnom periodu, svojim odlukama urušila svaku mogućnost za ulazak SDP-a u vlast na državnom i federalnom nivou, presudnom podrškom u izboru delegata HDZ-a i SNSD-a u domove naroda Federacije BiH i Bosne i Hercegovine, čime je HDZ-u i SNSD-u omogućena apsolutna kontrola i blokada svih procesa u Bosni i Hercegovini. Na taj način, pod plaštom lažne brige za narod i državu Bosnu i Hercegovinu, SDA je znatno ojačala poziciju HDZ-a i SNSD-a - piše u saopćenju.

Iz tih razloga, između ostalog, Glavni odbor SDP-a je na sjednici održanoj 9. februara 2019. godine donio odluku da SDP neće koalirati sa SDA-om, HDZ-om i SNSD-om, a pri tome želimo napomenuti da je jedino Glavni odbor po Statutu SDP-a zadužen za donošenje odluke o eventualnim koalicijama.

- Klub poslanika SDP-a u Skupštini Tuzlanskog kantona ni u kom slučaju neće odustati od principa SDP-a i ni na koji način ne želi prekršiti Statut i odluke Glavnog odbora.

Također, za kraj napominjemo da ćemo podržati svako demokratsko izražavanje stavova i mišljenja na nadležnim organima partije, ali ne podržavamo smišljeno zbunjivanje članova SDP-a i građana Tuzlanskog kantona. 

Ni na koji način nećemo i ne želimo podržati vanstatutarno i djelovanje suprotno aktima i odlukama Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine - saopćeno je iz Kluba poslanika SDP-a u Skupštini TK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.