SARAJEVO

Stav EU da neće finansirati smještaj migranata u Vučjaku nije utemeljen

Operativni štab za pitanje migracija u BiH na današnjem je sastanku potvrdio da ostaje pri ranijoj odluci o formiranju prihvatnog centra u Vučjaku kod Bihaća

Sa sastanka. Avaz

Avaz.ba

2.7.2019

Operativni štab za pitanje migracija u BiH na današnjem je sastanku potvrdio da ostaje pri ranijoj odluci o formiranju prihvatnog centra u Vučjaku kod Bihaća. 

Stav predstavnika Delegacije EU u BiH da neće finansirati smještaj migranata na ovoj lokaciji članovi Štaba su ocijenili neutemeljenim i neargumentiranim, pa čak i da u svemu možda postoje skrivene namjere da se migranti što duže zadrže u BiH.

Posebno je kritiziran navod da je lokacija neprihvatljiva jer je blizu granice s Hrvatskom. Također, predstavnik Unsko-sanskog kantona, policijski komesar Mujo Koričić istakao je da je izmještanjem migranata iz parkova i privatnog smještaja na Vučjak situacija u gradu Bihaću mnogo bolja, posebno sa sigurnosnog aspekta. 

U cilju daljnjeg rasterećenja pritiska na ovaj kanton, razmotrit će se i mogućnost smještaja migranata u centru „Duje“ u Doboj-Istoku.

Na današnjem sastanku razmatrana su i pitanja o kojima će delegacija BiH razgovarati na sastanku s predstavnicima Evropske unije sredinom mjeseca u Briselu, a koja se odnose na aktuelnu migrantsku situaciju u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.