BERLINSKI PROCES U poljskom gradu Poznanju sutra počinje samit

Zemlje zapadnog Balkana o jačanju regionalnih odnosa i povezivanju

Tema i carine koje je Kosovo uvelo BiH i Srbiji, kao i povezivanje u sektoru infrastrukturnih projekata, daljnji napredak digitalizacije i povezivanja zapadnog Balkana s EU

S.DEGIRMENDŽIĆ
02.07.2019 20:36

Poznanj: Grad domaćin Berlinskog procesa

Foto: Arhiva

U poljskom gradu Poznanju od sutra do 5. jula održat će se sastanak predstavnika zemalja zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa. U ovoj diplomatskoj inicijativi učestvuju Crna Gora, Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija, koje već imaju kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji, te Bosna i Hercegovina i Kosovo kao potencijalni kandidati za članstvo u EU. 

Ministri vanjskih poslova, unutrašnjih poslova i ekonomije sastat će se 4. jula, dok će se samit lidera održati 5. jula. Na njemu će šefovi država i vlada partnera u Berlinskom procesu razmotriti ključna pitanja koja se tiču zapadnog Balkana. Ministarskom skupu prisustvovat će i i šef bh. diplomatije Igor Crnadak.   

Glavne teme samita bit će oblasti povezivanja, posebno u sektoru infrastrukturnih projekata, daljnjeg napretka digitalizacije i povezivanja zapadnog Balkana s Evropskom unijom. 

Važnost strategije  

Samit će biti prilika i da se sagleda situacija nakon nedavno održanih evropskih izbora te da se novoj Evropskoj komisiji pošalje signal da nastavi dosadašnjim putem, ali da se i na tom skupu otvori tema i razmotre određeni zaključci u vezi s carinama koje je Kosovo uvelo BiH i Srbiji.  

Vijeće ministara BiH intenziviralo je prošlog mjeseca pripreme za učešće na ovom skupu, i to nakon što je komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Evropske unije Johanes Han (Johannes Hahn) od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića zatražio informaciju o stepenu realizacije reformskih mjera uvezivanja.

Han je u svom pismu, na koje je iz Vijeća ministara otišao i odgovor, ukazao na značaj provedbe Strategije zapadnog Balkana, u kojoj se potencira važnost regionalne saradnje. Uoči samita u Poznanju, Han je posebno istaknuo važnost za BiH usvajanja regionalnih sporazuma o romingu, o liberalizaciji trgovine u oblasti usluga te o mobilnosti stručnjaka.

Slobodno kretanje

Saznajemo da bi Bosna i Hercegovina na samitu trebala potpisati sporazum sa zemljama regiona o uzajamnom priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne stomatologije, arhitekata i inžinjera građevine, kojim se otklanjaju prepreke za slobodno kretanje eksperata i stručnjaka na području cijele regije.

Čak 29 mjera iz oblasti saobraćaja, energije i regionalnog ekonomskog prostora, uključujući investicije, trgovinu, mobilnost i digitalizaciju u regionu, a koje će biti teme samita, odnosi se na BiH. 

Finansijske institucije   

Berlinski proces, osim zemalja zapadnog Balkana, uključuje i neke zemlje članice Evropske unije, i to Austriju, Bugarsku, Hrvatsku, Francusku, Grčku, Njemačku, Sloveniju, Veliku Britaniju, Italiju, kao i Evropsku komisiju, međunarodne finansijske institucije i međunarodne i regionalne organizacije. 

Poljska je 2018. pristupila Berlinskom procesu na poziv kancelarke Angele Merkel.  Inače, Berlinski proces je inicijativa Njemačke, pokrenuta 2014. godine, koja podržava regionalnu saradnju zapadnog Balkana i politiku proširenja EU. Do sada su se samiti, osim u Berlinu, održavali i u Beču, Parizu, Trstu i Londonu. 

Komentari

NA VRH