SJEĆANJE

Učesnici "Marša mira" krenuli iz Sarajeva ka Nezuku

Najmlađi učesnik šesnaestogodišnji Nedim Redžović

S. Mujić

3.7.2019

Udruženje građana "Svjedoci svog vremena" i ove godine organizira ''Marš mira'' Sarajevo - Nezuk - Srebrenica, osmodnevni put dug više od 280 kilometara koji se prepješači u spomen na nekoliko hiljada Srebreničana kada su u julu 1995. godine prešli put od gotovo 100 kilometara da bi pronašli spas u Tuzli. 

U pohodu će učestvovati više od 30 osoba iz svih dijelova BiH. Prema planu, učesnici su danas krenuli iz Sarajeva, noćiti će na planinama Ozren, Ponijeri, Javorje, Jelovo brdo te će u nedjelju, 7. jula, stići u Nezuk kako bi se dan kasnije priključili tradicionalnom ''Maršu mira'' Nezuk - Potočari 2019.

- S nama su prijatelji iz Italije, koji su odlučili ove godine ići s nama pješke, prijatelji iz Norveške koji su krenuli biciklima i prijatelji koji su krenuli iz Dubrovnika - kazao je Muhamed Papić, jedan od organizatora.

Najstariji učesnik pohoda iz Sarajeva ima 66 godina, dok je najmlađi šesnaestogodišnji Nedim Redžović.

- Krećem na ovaj pohod da bih odao počast žrtvama genocida počinjenog u BiH. Širimo ideju mira i želimo poslati poruku da se ovakvo zlo i ovakva sramota, i to u srcu Evrope, ne smiju zaboraviti i nikada više ponoviti - kazao je Redžović za "Avaz".

Pohod je organiziran u znak sjećanja na nevino ubijene sugrađane iz Srebrenice, ali i one iz mjesta koje će posjećivati na tom putu.

Marš mira - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6
Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.