SARAJEVO

Ministrica Pendeš uručila zahvalnicu američkom ambasadoru Nelsonu

D. BAŠIĆ

3.7.2019

Izvršena primopredaja višenamjenskih vozila Oružanim snagama - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Izvršena primopredaja višenamjenskih vozila Oružanim snagama - Avaz
+8

Svečana ceremonija primopredaje 20 visokomobilnih višenamjenskih motornih vozila (HMMWV) Humvee, koje je vlada Sjedinjenih Američkih Država donirala Oružanim snagama BiH, održana je jutros u kasarni "Rajlovac".  

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš je istakla kako današnja ceremonija ima poseban značaj.

- Ova donacija je jako vrijedna za BiH i ta vrijednost je višestruka. Prije svega pokazuje opredijeljenost i partnerstvo Sjedinjenih Američkih Država prema BiH te će uveliko doprinijeti operativnosti Oružanih snaga BiH - kazala je Pendeš.

Ministrica je ovom prilikom uručila zahvalnicu Eriku Nelsonu (Eric), američkom ambasadoru u BiH. Nelson je kazao kako ova donacija znači korak za napredak Oružanih snaga BiH.

- Zadovoljstvo mi je obilježiti još jedan korak koji znači napredak Oružanih snaga BiH. Oružane snage su bile izvanredan partner, kako članicama NATO-a tako i globalnoj borbi protiv terorizma. Njihova uloga je bila značajna kroz operacije očuvanja mira i učešće pripadnika Oružanih snaga u operacijama u Afganistanu i Iraku. Današnja donacija će u određenoj mjeri doprinijeti još većoj sposobnosti Oružanih snaga. Očekujem da će ova vozila biti korištena što prije - kazao je Nelson.

Generalpukovnik Senad Mašović, načelnik ZS OSBiH, zahvalio je prije svega na edukaciji, školovanju i zajedničkim misijama širom svijeta.

- Današnja ceremonija predstavlja jasan pokazatelj SAD i Oružanih snaga SAD da u svakom trenutku budu na raspolaganju modernizaciji, uređenju i unapređenju Oružanih snaga BiH. Trenutno raspolažemo sa 44 ovakva vozila. Iduće godine započinjemo s novim projektima - istakao je Mašović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.