SARAJEVO U ponedjeljak Kolegij PD Parlamenta FBiH

Bukvarević: Hitno zakazati sjednice oba doma i usvojiti zakon o demobilisanim borcima i rebalans budžeta

Osigurano 25 miliona KM za realizaciju

Fena
03.07.2019 12:55

Salko Bukvarević

Foto: Fena

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević pozvao je parlamentarce na hitno usvajanje zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica te podsjetio da danas istječe rok koji su dali predstavnici boraca za sazivanje hitnih sjednica oba doma Parlamenta Federacije BiH.

Na njima traže da se usvoji predloženi zakon kako bi mogao biti provodiv već u julu.

- Ovo je situacija u kojoj su predstavnici Ministarstva, Vlade i boraca nakon dugo vremena postigli jedan kompromis i ponudili Parlamentu FBiH zajednički tekst zakona. Zato javno pozivam sve parlamentarce da pitanje prava boraca, koji od 2010. godine nemaju svoj zakon, izdignemo iz dnevne politike i ovo pitanje stavimo u prioritet i hitno ga riješimo - rekao je Bukvarević.

Pozvao je na zakazivanje sjednica oba doma Parlamenta isti dan i usvajanje Prijedloga zakona o pravima demobilisanih boraca, kao i rebalansa federalnog budžeta, jer je time osigurano 25 miliona KM za realizaciju navedenog zakona. 

- Imam informaciju da je predsjedavajući Predstavničkog doma najavio u ponedjeljak Kolegij i da će zakazati sjednicu, najvjerovatnije, u utorak ili srijedu naredne sedmice - dodao je Bukvarević.

Uz predloženi tekst zakona, od oba doma Parlamenta FBiH, očekuje se da usvoje pet inicijativa za izmjene i dopune zakona kojima se reguliraju prava demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, i to Zakon o zdravstvenom osiguranju, Zakon o radu, Zakon o socijalnoj zaštiti, Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju FBiH, te kantonalne zakone o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica.

Komentari

NA VRH