MOSTAR

Čelni ljudi "Aluminija": Izgubili smo kompaniju, nadamo se čudu

Sa današnje konferencije za novinare. M. Smajkić

M. Sm.

3.7.2019

Direktor firme "Aluminij" Dražen Pandža na konferenciji za novinare u Mostaru kazao je danas da je trud koji je uložen u kompaniju, vjerovatno, uzaludan.

- Prema svemu sudeći, izgubili smo ovu kompaniju. Sav trud koji smo uložili nije urodio plodom. Dali sve od sebe, borili se... Nakon subote, ne vidimo šta i kako dalje. Situacija je dramatična, možda se čuda dese, dešavala su se i ranije. Tokom sutrašnjeg dana postoji mala vjerovatnost, ali nakon svih kriza s kojima se firma susretala i Uprava, ne možemo dalje jer nam nedostaje sirovina, a cijenu električne energije ne možemo pratiti - kazao je Pandža.

Izjavio je da sadašnja Uprava "Aluminija" preuzima svu odgovornost.

- Pokušali smo, nadali se najboljem, ali u ovom trenutku ne vidimo kako dalje. Ako nekad neko bude pitao zašto se desilo, neka se zna da "Aluminij" plaća 52 miliona raznih doprinosa državi. Od subote toga neće biti - istaknuo je Pandža.

Još jednom je zamolio banke da prema uposlenicima "Aluminija" budu što je više moguće fleksibilniji, jer oni više neće moći plaćati rate kredita.

 - Mi imamo 900 uposlenika. Ukupna kreditna eksponiranost je 14,5 miliona. Molim sve banke da prema našim uposlenicima budu što je više moguće fleksibilniji jer oni više neće moći plaćati rate kredita. Ne znam šta će biti s tih 900 ljudi. Mi im više plaće ne možemo davati - kazao je Pandža.

Izvršni direktor "Aluminija" Boris Vican rekao je da dug za električnu energiju iznosi 280 miliona KM te da ovoj firmi nikada nije data prilika da radi.

- Zašto "Aluminiju" nije data šansa da radi? Svima je jasno da "Aluminij" ne može raditi na tržišnim osnovama, dali smo prijedloge, ali šansu nismo dobili - pita se Vican.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.