ZAHTJEV

Poslanici i delegati HNS-a rad u Parlamentu FBiH uvjetovali rješavanjem pitanja "Aluminija"

Vlada FBiH hitno da riješi problem i omogući nastavak rada mostarskog diva

Predsjedništvo HNS-a. HNSBiH

Avaz.ba

3.7.2019

Poslanici Hrvatskog narodnog sabora u Predstavničkom domu i delegati Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH traže da Vlada FBiH hitno riješi problem i omogući nastavak rada mostarskog "Aluminija".

U zahtjevu poslanika i delegata, koji je upućen premijeru FBiH Fadilu Novaliću i ministrima, ističe se da bi gašenje ove firme, koje je najavljeno za petak, 5. juli, osim zatvaranja radnih mjesta, predstavljalo i udar na privredu cijele Hercegovine s nesagledivim posljedicama.

- Ne trebamo ponavljati što bi to značilo za budžete grada Mostara, Hercegovačko-neretvanskog kantona, FBiH, penzioni i zdravstveni sistem, poslovanje "Željeznica FBiH" i mnogih drugih povezanih kompanija - navedeno je u zahtjevu.

Poslanici i delegati HNS-a u Parlamentu FBiH ističu da je Vlada FBiH nekoliko puta sanirala gubitke i pronalazila rješenja za nastavak rada mnogih posrnulih firmi, poput "Rudnika uglja", "Željeznica", "Željezare Zenica", "Krivaje".

U zahtjevu se naglašava da privredni div poput "Aluminija" Mostar, zaslužuje više zalaganja svih članova Vlade FBiH u pronalaženju rješenja za njegov spas.

- Napominjemo da će naš odnos kao poslanika i delegata u Parlamentu FBiH o drugim pitanjima o kojima bi se trebali izjašnjavati u Parlamentu FBiH zavisiti od rješenja ovog pitanja - napominju poslanici i delegati iz reda hrvatskog naroda.

Nnaveli su kako očekuju potpunu i hitnu posvećenost Vlade FBiH rješavanju problema u mostarskom "Aluminiju".

Generalni direktor "Aluminija" Mostar Dražen Pandža izjavio je danas da je "Aluminij" izgubljen i da se u petak, 5. jula, u ponoć kompanija gasi ukoliko se sutra ne dogodi neko čudo.

"Aluminij" zapošljava 900 radnika, a za ovu kompaniju direktno je vezan i veliki broj firmi koje sarađuju s njima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.