REAKCIJE

Osmanović: Uputit ću protestno pismo ministru prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije

On podsjeća da je, prema članu III, stav 1. Ustava Bosne i Hercegovine, nadležnost u oblasti vanjske politike u ingerenciji institucija naše države

Adil Osmanović. Arhiv

L.Đ./Avaz.ba

3.7.2019

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović uputit će službenu reakciju, protestno pismo ministru prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije zbog toga što je s resornim ministrom RS potpisao sporazum kakav se ne može potpisivati, a da s tim nije saglasan državni nivo Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz kabineta ministra civilnih poslova BiH.

Povodom informacije u medijima o potpisivanju Sporazuma o zajedničkim aktivnostima Republike Srpske i Srbije u oblasti osiguranja kvaliteta i priznavanju akreditacija u visokom obrazovanju, a koji su potpisali ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije i ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine na bilo koji način nije konsultirano o sadržaju navedenog sporazuma niti je upoznato s njim, kao ni sa procedurom njegovog zaključivanja.

Nakon uvida u sadržaj navedenog sporazuma, u kapacitetu ministra civilnih poslova Bosne i Hercegovine uputit ću i službenu reakciju, odnosno protesno pismo ministru prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije - naveo je ministar civilnih poslova BiH. 

On podsjeća da je, prema članu III, stav 1. Ustava Bosne i Hercegovine, nadležnost u oblasti vanjske politike u ingerenciji institucija Bosne i Hercegovine te da je za zaključivanje bilo kakvog sporazuma između bilo kojeg od entiteta u Bosni i Hercegovini i država i međunarodnih organizacija prethodno potrebna saglasnost Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Uspostavljanje posebnih paralelnih odnosa entiteta u Bosni i Hercegovini sa susjednim državama mora biti u skladu sa suverenitetom i teritorijalnim integritetom Bosne i Hercegovine, napominje ministar civilnih poslova.

- Podsjećam, također, da, prema Okvirnom zakonu o visokom obrazovanju, akreditiranim se smatraju samo visokoškolske ustanove upisane u Državni registar akreditiranih visokoškolskih institucija, koji vodi Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta Bosne i Hercegovine, te stoga akreditacija visokoškolskih ustanova i studijskih programa stečena od bilo kojeg tijela za akreditaciju izvan Bosne i Hercegovine, ne može zamijeniti Zakonom propisane obaveze i važeće procedure u Bosni i Hercegovini niti dovesti u pitanje nadležnosti i nadomjestiti ulogu Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta Bosne i Hercegovine u tom smislu -  naveo je ministar Osmanović. 

Ministar civilnih poslova BiH, u duhu saradnje i dobrosusjedskih odnosa, pozvao je Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije na poštivanje suvereniteta i integriteta Bosne i Hercegovine u oblasti visokog obrazovanja i nadležnosti institucija Bosne i Hercegovine.

U tom pogledu, kako je naveo, očekuje i reakciju međunarodnih institucija i organizacija u Bosni i Hercegovini, a prvenstveno Ureda visokog predstavnika i Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.