TROPSKI DANI

Pomama za klima-uređajima, hladovinom i bazenima

Ne možemo nabaviti ventilatora koliko možemo prodati, kažu trgovci

Najtraženija roba ovih dana su rashladni uređaji. M. Kadrić

Piše: A. ČENGIĆ

3.7.2019

Temperature u cijeloj Bosni i Hercegovini postepeno se približavaju četrdesetom podjeljku, a prema najavama meteorologa, toplo, sunčano i sparno vrijeme bit će i u narednom periodu.  

U Mostaru je jučer u hladu izmjereno i 45 stepeni! Domaći su se od čelopeka sklonili u debelu hladovinu, a brojni turisti šetali su starom gradskom jezgrom osvježavajući se vodom i sladoledom.

U mostarskoj Hitnoj pomoći bilježe veći broj intervencija u odnosu na prethodne dane, a građani se, uglavnom, žale na vrtoglavicu, slabost i povišen pritisak.

Nositi vodu

Doktori neprekidno upozoravaju građane da izbjegavaju boravak na otvorenom kada je sunce najjače. Posebno se to odnosi na hronične bolesnike, starije i djecu.

- Potrebno je uzimati što više tečnosti, nositi vodu sa sobom - navode iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Posebnu pažnju treba obratiti i na ishranu. Mnogo više voća i povrća, salata, laganih supa, ali i mnogo više brige o ispravnosti namirnica, jer se u ovom periodu povećava rizik od trovanja.

Posebne preporuke daju se i vozačima. Treba izbjegavati vožnju na duže relacije tokom dana, a ako ipak putuju, preporuka je da prave češće pauze.

- Posebnu pažnju treba obratiti na klima-uređaje u vozilu. Prije kraja putovanja klimu treba isključiti, pripremiti se za izlazak iz vozila - kažu ljekari.

S pretjeranim rashlađivanjem treba biti oprezan i u stanovima, kafićima, tržnim centrima... Temperatura bi trebala biti između 22 i 25 stepeni.

Jeftini ventilatori

U trgovinama, kako saznajemo, vlada velika pomama za klima-uređajima, ventilatorima.

- Velika je potražnja. Klime su oko 500 KM. Kupuju ih uglavnom mlađi ljudi, bračni parovi s djecom. Ventilatora ne možemo nabaviti koliko dnevno prodamo. Cijena je 24,90 KM. Povoljni su, a dobro posluže – kazali su nam u „Robotu“.

Osvježenje se traži, bez obzira na to što je radna sedmica, i pored vode. Bazeni širom BiH od jutra do kasno popodne su prepuni, pored rijeka i jezera teško se nađe mjesto.

Radnici izloženi opasnosti 

Sindikat državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo uputio je Vladi KS inicijativu za izdavanje preporuke kako bi se zaštitili od vrućina radnici izloženi suncu i visokim temperaturama.

- Toplinski udar može biti i smrtonosan te je potrebno raditi u skladu s mjerama zaštite za rad u takvim uvjetima. U slučaju da to nije moguće, potrebno je prilagoditi trajanje radnog dana, smanjiti fizička naprezanja, voditi računa o zaštiti osjetljivih skupina radnika - kaže se u dopisu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.