KNJIŽEVNA VEČER

Sidran: Da bi ovaj grad krenuo naprijed, u Mostaru svako mora prepoznati svoje greške i ne ponavljati ih

Kultura može bar nakratko učiniti teške dane lakšima, smatra uvaženi akademik

Piše: M.Sm.

3.7.2019

Književna večer - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

U prepunoj sali mostarskog Centra za kulturu stanovnici grada na Neretvi imali su jedinstvenu priliku razgovarati s akademikom, esejistom, scenaristom, pjesnikom i piscem najljepših i najinsprativnijih stihova te duboko promišljenih tekstova. U vrijeme globalizacije, u haosu u kojem se nameće mnogo pitanja i (ne)odgovora, svaka riječ Abdulaha Sidrana, izgovorena u bilo kom obliku, predstavlja sliku o onome gdje smo bili, gdje se nalazimo i kamo idemo. 

Abdulah Sidran je bosanskohercegovački pjesnik, prozaik i filmski scenarist. Njegova djela prevedena su na nekoliko svjetskih jezika. Kao filmski autor, dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. 

Poetsko-književni program pod nazivom "Književna večer s akademikom Abdulahom Sidranom" održan je u sklopu manifestacije "Mostarsko ljeto  2019", a u organizaciji Narodne biblioteke Mostar. 

Domaćin druženja bio je direktor Narodne biblioteke Mostar Rasim Prguda, moderator večeri profesorica Selma Aškraba, dok je u muzičkom dijelu programa nastupio Mustafa Šantić, istaknuti muzičar i direktor Muzičke škole u Mostaru. 

Sidran je kazao da mu je drago što je ponovo u Mostaru, ali i žao kada vidi s kakvim se poteškoćama i problemima suočavaju grad i njegovi stanovnici. 

- Kultura može bar nakratko teške dane učiniti lakšima - smatra Sidran te dodaje da nada za Mostar ipak postoji, ali da je za to potrebno prepoznati slabosti i loše načine upravljanja kod sebe samog pa onda krenuti dalje. 

Istaknuo je kako nade ima u onom času kad prepoznamo koje su to greške koje sami činimo i zašto to ponavljamo.

Pohvalio je sadržaje „Mostarskog ljeta“ kao nešto potrebno ovom gradu, posebno u teško vrijeme kroz koje prolazi. 

- Naša je dužnost boriti se da sačuvamo snagu humora, snagu veselosti, prkosa, čak i u jako teškim situacijama – tvrdi Abdulah Sidran. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.