VAŠINGTON

Mladi Bosanac u društvu najboljih u svijetu govorio o Neumu

Skup okupio stotinjak najutjecajnijih među hiljadama NG-ovih eksperata u svijetu

Gajić u Vašingtonu održao govor. Avaz

Piše: A.BAJRAMOVIĆ

4.7.2019

Mladi bh. naučnik i istraživač Andrej Gajić, rukovodilac Shark Tales tima, angažiran pri „National Geographicu“, učestvovao je na krovnom godišnjem događaju ove organizacije.  

NatGeoFest je skup koji je u Vašingtonu ove godine okupio stotinjak najutjecajnijih među hiljadama NG-ovih naučnika u svijetu, a Gajić je imao čast da učestvuje u radu i da se druži s najboljima - Robertom Balardom (Ballard), profesorom koji je zaslužan za otkriće „Titanica“, Silvi Erl (Sylvie Earl), pionirkom marinske biologije, Enrikom Salom (Enricom), koji je radio na zaštiti okeana, Lijem Bergerom (Lee), najutjecajnijim američkim antropologom...

- Održao sam govor u Grosvenorovom auditoriju u Vašingtonu i osvrnuo se na trenutne studije utjecaja zagađenja na razvoj bolesti kod morskih pasa, kojima naš tim rukovodi na teritoriji Mediteranskog mora, s naglaskom na studije u Neumskom zaljevu i partnere u BiH i regionu. „National Geographic“ predstavlja vrhunac nauke u svijetu i okuplja najeminentnije istraživače još od 1888. godine. Čast mi je što sam imao priliku da prisustvujem ovako značajnom događaju, o kojem sam kao dijete sanjao – kazao nam je Gajić.

On je predvodio i velike sesije “Patobiologija akvatičnih životinja” i “Naučnoistraživačko ronjenje”.

Gajić je mladi naučnik s tri objavljene knjige i 60 naučnih radova, predavač s više od 30 konferencija u svijetu, rukovodilac više od 35 ekspedicija...

Razmišlja o odlasku iz BiH  

Godinama je pokušavao svoje znanje iskoristiti u BiH, da se osnuje naučnoistraživački centar za marinsku i slatkovodnu biologiju u BiH, ignorirao i odgađao pozive iz zemalja koje cijene rad, stručnost i rezultate u ovoj oblasti. Ali, prema svemu sudeći, definitivno odlazi iz BiH.

- Niko iz našeg užeg tima nije naišao na dovoljno dobre volje. Budući da ovdje ne mogu pronaći nikakvu stabilnost, prisiljen sam svoj angažman prebaciti u neku zapadnu državu i napustiti BiH – kaže Gajić.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.