REAKCIJE Predsjednik Kluba zastupnika Naroda i pravde u Skupštini KS

Okerić: Za SDA ništa ne valja ako oni nisu dio vlasti

Avaz.ba
04.07.2019 16:18

Okerić: Sramotni pokušaji

Foto: Arhiv

Nakon jučerašnje analize i saopćenja SDA o radu aktuelne vlasti u Skupštini KS saopćenjem za javnost oglasio se i predsjednik Kluba zastupnika Naroda i pravde u Skupštini KS Elvedin Okerić. On ističe kako su ocjene SDA paušalne, netačne i dijelom paradoksalne.

- Divimo se vašoj sposobnosti da jednu grešku vlasti medijski eksponirate, dok kupljeni kiosk od 250.000 KM, krađu vode, neplaćanje zbrinjavanja i odvoza otpada, masovno bespotrebno budžetsko uhljebljavanje zadnji dan mandata, uzimanje procenata za stranku od dodijeljenih tendera, višedecenijsko prilagođavanje sistema grupama i pojedincima (lokalnim moćnicima), vješto prešućujete i zataškavate. Dakle, vi ste izjednačili planirano i realizirano, a da pritom niste niti jednom riječju spomenuli reakciju Vlade Kantona Sarajevo koja je o svojim greškama javno govorila i iste korigirala - kaže na početku saopćenja Okerić.

On smatra da oni koji su svojom neodgovornom vladavinom u Kantonu Sarajevo doveli GRAS do 300 miliona gubitka nemaju moralno pravo da se ismijavaju naporima Vlade za nabavku novih trolejbusa za GRAS i građane Kantona Sarajevo, niti je pristojno takve planove Vlade KS nazivati šarenim lažama i pjesmama Branka Ćopića. Okerić dodaje da je najmanje što očekuje nakon nabavke trolejbusa javno izvinjenje SDA.

- Paradoksalno je da mišljenje Ustavnog suda o porijeklu imovine nosilaca javnih funkcija pokušavate iskoristiti za vašu političku promociju, pritom svjesno zanemarujući činjenicu da SDA nije uložila niti jedan amandman na ovaj zakon i da je glasala za isti. Svjesni da se u Kantonu Sarajevo više ne isplati baviti politikom pod svaku cijenu, želite da osporite i zaustavite zakon o porijeklu svoje i imovine bliskih srodnika - dodaje Okerić.

Za sigurnost građana Kantona Sarajevo, smatra Okerić, neophodno je da policija bude profesionalna i depolitizirana, a što se tiče brige SDA za smijenjene policijske komesare, Okerić poručuje kako postoje sudske odluke koje su sve jasno i nedvosmisleno potvrdile da su smjene bile zasnovane na zakonu i da su organi koji su provodili ove postupke postupali po zakonu. Podsjećamo da je sud odbacio tužbu Vahida Ćosića te da je potvrđeno da je bivši komesar iznosio netačne podatke te da je protiv njega proveden zakonit postupak i donesena zakonita odluka. 

- Koristimo priliku da ispravimo krivi navod koji ste iznijeli. Naime, ne radi se o tri, već o dva smijenjena komesara, od kojih je jedan smijenjen u periodu vladavine SDA, a drugi smijenjeni komesar je bivši visoko pozicionirani funkcioner SDA stranke, što možda ponajbolje ilustrira razloge vaše zabrinutosti. Po pitanju Zakona o unutrašnjim poslovima KS i Zakona o policijskim službenicima KS, zaista je žalosno da vi kao najveća stranka u BiH na ovakav način izražavate svoj stav, dok na samoj Skupštini KS niste iznijeli niti jedan amandman na predložene izmjene i dopune zakona. Za razliku od SDA, druge stranke su podnijele određene amandmane i davale konstruktivne prijedloge, a koji su u propisanoj demokratskoj proceduri prihvaćeni od Vlade KS, što na najbolji način govori o spremnosti ove koalicije da uvažava snagu argumenata i svaki prijedlog koji će unaprijediti sistem - naglašava Okerić. 

Pokušaji SDA da predmetne zakone prikaže kao kozmetičke promjene su, smatra Okerić, sramotni.

- Sramno je nazvati kozmetičkom promjenom činjenice da je prvi put nakon 30 godina propisana struka u Upravi policije, da prvi put policijski komesar nema apsolutnu kontrolu nad činovanjem, unapređenjem i prijemom policijskih službenika, da je unaprijeđen sistem zaštite prava policijskih službenika kroz drugačiji način imenovanja policijskog odbora. Prvi put sindikat preko svojih predstavnika u policijskom odboru, komisijama za prijem i unapređenje ima aktivnu ulogu i alate za zaštitu policijskih službenika od samovolje pojedinaca. 

Razumljiv je vaš otpor prema pozitivnim promjenama u Kantonu Sarajevo koji su kao takvi prepoznati od građana i međunarodne zajednice, a pogotovo da sistemskoj korupciji koja je devastirala naše društvo jasno kažemo ne, jer jedino iz vaših saopćenja može se pročitati “da ništa ne valja ako SDA nije vlast“. 

Vi niste spremni osloboditi se vlastitih tereta koji nanose ogromnu štetu društvu i ruše ugled stranke. Želja za bogaćenjem je zaslijepila pojedince u stranci SDA te zbog ličnog interesa zanemarili ste obavezu prema narodu i ovoj državi - kaže se na kraju saopćenja predsjednika Kluba zastupnika Naroda i pravde u Skupštini KS.

Komentari

NA VRH