PORUKE

Johanes Han pisao Suzani Radanović, majci stradalog mladića iz Banje Luke

Kao što sam naglasio na sastanku, Evropska komisija očekuje da će slučaj tragične smrti Vašeg sina biti potpuno istražen bez odgađanja

Johanes Han. Arhiv

L.Đ./Avaz.ba

4.7.2019

Evropski komesar Johanes Han (Johannes Hahn) pisao je Suzani Radanović, majci stradalog mladića iz Banje Luke Davida Dragičevića, i kazao da će pratiti slučaj njenog sina te podržavati napore građana za jačanje vladavine prava.

Han je odgovorio Radanović na pismo koje mu je slala u martu ove godine, a ubrzo nakon toga je održao i sastanak s njom.

- Kao što sam naglasio na sastanku, Evropska komisija očekuje da će slučaj tragične smrti Vašeg sina biti potpuno istražen bez odgađanja na kompetentnim sudovima, koji će poštovati evropske standarde krivične istrage. Želim naglasiti da Evropska komisija intenzivira napore u nadgledanju funkcije vladavine pravnog sistema u BiH. U ovom kontekstu, viši eksperti iz EU analiziraju funkciju pravosudnih institucija i njihovu interakciju s uredima tužilaca, a počet će pratiti i istrage u području ozbiljnih zločina - napisao je Han.


Pimo Johanesa Hana upućeno Suzani Radanović. Printscreen

Rezultati ovih analiza bit će saopćeni najesen na konvenciji u kojoj će biti vladine institucije, predstavnici civilnog društva i eksperti. Podsjetio je kako su vladavina zakona, ljudska prava i fundamentalne slobode preduvjet i eliminatorni test kredibilnosti i posvećenosti vlasti evropskim integracijama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.