POLJSKA

Šarović za „Avaz“: Morao sam provocirati i biti oštar

Kako je za „Avaz“ potvrdio ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, naročito je napeto bilo u drugom dijelu sastanka

Mirko Šarović. Arhiv

K. KEŠMER

5.7.2019

Tema sastanka ministara ekonomije, održanog jučer u okviru samita zemalja zapadnog Balkana u poljskom gradu Poznanju, bila je i uvođenje taksi na proizvode iz BiH i Srbije na Kosovu, a sastanak je umalo prekinut jer su nadležni ministri iz BiH i Srbije Mirko Šarović i Rasim Ljajić tražili jači angažman Evropske unije na rješavanju ovog problema, s kojim su dvije zemlje suočene već duže vrijeme.

Na sastanku kojem su, osim resornih ministara iz BiH, Srbije, Kosova, Albanije i Makedonije, prisustvovali i generalni direktor Direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Kristijan Danijelson (Christian Danielsson) te evropska komesarka za transport Violeta Bulc, vodila se žučna rasprava o tome je li Evropa mogla više učiniti na rješavanju ovog problema.

Kako je za „Avaz“ potvrdio ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, naročito je napeto bilo u drugom dijelu sastanka.

- Do mene je sjedio kosovski ministar ekonomije koji nije ni spominjao ovaj problem. Morao sam govoriti oštrije i provocirati problem, što je prihvatio Ljajić, tako da se prilično uzburkalo, do granice pucanja sastanka .Insistirali smo na tome da se mora  na nivou EU  naći mehanizam za rješavanje ovakvih sporova. Vidjet ćemo da li će Evropska komisija išta poduzeti- kazao je Šarović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.