DRŽAVLJANSTVA

Rumun, Francuz i Njemica bosanskih korijena žele bh. pasoš

Najviše preporuka za Hectora Morića, za kojeg se zalažu i oskarovac Danis Tanović, akademik Abdulah Sidran, profesori Halil Tikveša i Mirza Redžepagić

Tri aplikacije za državljanstvo pred Vijećem ministara BiH. Arhiv

S.DEGIRMENDŽIĆ

5.7.2019

U vrijeme kada se sve više bh. građana odriče pasoša BiH i zbog nemogućnosti da imaju dvojno državljanstvo između ovog našeg i onog neke od evropskih zemalja biraju ovo drugo, a takvih se nakon rata „nanizalo“ više od 80.000, sporadično se desi da se svakih nekoliko mjeseci poneki građanin upiše i u knjigu državljana BiH.  

Tako će Vijeće ministara BiH naredne sedmice odlučivati o tri zahtjeva za stjecanje bh. državljanstva. I to onog Senade Ćurić-Scheffler, Hectora Morica i Mihaila Mateescua.

Prema dostupnim podacima, Ćurić-Scheffler je menadžerica za ljudske resurse jedne uspješne kompanije i nezvanično ima njemačko državljanstvo. Moric ima francusko državljanstvo, sin je Francuskinje i poznatog i proslavljenog bh. kipara Mirze Morića, koji decenijama živi i stvara u Francuskoj, ali 40 godina u toj zemlji i šire radi i na promociji BiH, koju nikada nije zaboravio. Izuzetan je doprinos Mirze Morića tokom agresije na BiH kada je svojim angažmanom nastojao prenositi istinu o BiH. 

Hector Moric je, također, umjetnik, a već izvjesno vrijeme živi u BiH. 

Mateescu je, inače, iz Rumunije, ali je od 1996. godine u Sarajevu, otkad je angažiran u Baletu Narodnog pozorišta, gdje igra solistički repertoar brojnih baletnih predstava.

Saznajemo da sve troje aplikanata za bh. državljanstvo, od kojih su Moric i Ćurić-Scheffler bosanskih korijena, imaju brojne izuzetne preporuke u kojima je obrazloženo zbog čega baš oni trebaju dobiti bh. pasoš.

Ipak, najviše ih ima Hector Moric, kojem su preporuke dali i naš oskarovac Danis Tanović, akademik Abdulah Sidran, profesori Halil Tikveša i Mirza Redžepagić, ali i brojni drugi intelektualci iz BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.