ANKARA

Čavušolu: Vijeće Evrope obilježit će genocid u Srebrenici

Održat će komemoraciju za žrtve prvi put u svojoj historiji i Turska će dati svoj doprinos toj ceremoniji

Čavušolu: Memorijalna služba. Agencije

Fena

5.7.2019

Memorijalna služba održat će se naredne sedmice u Vijeću Evrope kako bi se obilježio genocid u Srebrenici iz 1995., kad je ubijeno više od 8.000 Bošnjaka, saopćio je u petak turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušolu (Cavusoglu).

- Vijeće Evrope održat će komemoraciju za žrtve genocida u Srebrenici prvi put u svojoj historiji i Turska će dati svoj doprinos toj ceremoniji - -izjavio je Čavušolu na konferenciji u turskoj središnjoj pokrajini Konji.

Čavušolu je istaknuo da će Vijeće održati komemoraciju 11. jula.

Više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka ubile su snage bosanskih Srba koje su u julu 1995. napale "zaštićenu zonu" Srebrenice uprkos prisustvu holandskih vojnika koji su imali zadatak da djeluju kao mirotvorci.

Srebrenicu su opkolile srpske snage, koje su pokušale da preotmu teritorije od bosanskih muslimana i Hrvata i da stvore svoju državu.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda proglasilo je Srebrenicu "zaštićenom zonom" u proljeće 1993. Srpske trupe, predvođene generalom Ratkom Mladićem - koji se sada u Hagu suočava s optužbama za genocid - zauzele su, ipak, UN-ovu zonu.

Holandski vojnici nisu djelovali dok su srpske snage okupirale tu regiju, ubivši skoro 2.000 muškaraca i dječaka samo 11. jula. Mještani Srebrenice pobjegli su u okolne planine, ali su ih srpske snage zarobile i u šumi ubile 6.000 ljudi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.