ODLUKE

Dobre vijesti: 100.000 boraca imat će znatno više penzije

Bit će uklonjena nepravda, pa će svaka godina ratnog staža nositi ubuduće po jedan bod, a ne kao do sada pola boda, kaže Krnjić

Borci više puta na protestima iskazali nezadovoljsvo svojim položajem. Arhiv

Piše: A.NUHANOVIĆ

5.7.2019

Izmjenama Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO) oko 100.000 boraca za četiri godine provedene u ratu imat će osam bodova, čime će njihove penzije, u odnosu na sadašnje odredbe zakona, biti znatno više!   

Sporne odredbe

Nadležni su zbog velikog nezadovoljstva pripadnika Armije RBiH, koji su se pobunili zbog toga što im je „vojni staž“ bio oskrnavljen, predvidjeli povećanje s pola na jedan bod za ratni staž. A kako se svaka godina učešća u ratu dvostruko boduje, onaj ko je bio u ratu četiri godine, imat će osam bodova.

Kako je za „Avaz“ potvrdio direktor Zavoda PIO Zijad Krnjić, izmjene Zakona su pripremljene i upućene na Vladu FBiH.

- Najvažnije je da izmjene Zakona obuhvataju član koji se odnosi na ratni staž. Bit će uklonjena nepravda prema borcima. S obzirom na to da se borcima računa dupli staž, oni će za godinu imati dva boda pri penzionisanju. Dosta je onih kojima će to bodovanje povećati prosjek za penziju - kazao je za „Avaz“ Krnjić.

Odlučuje parlament

Sada je pitanje kada će se ovaj prijedlog izmjena i dopuna Zakona naći pred parlamentarcima, odnosno kako će proći kod njih. 

Penzije i posao 

Krnjić dodaje i da je zatražena izmjena člana 116. kojim je određeno da svi koji su otišli u penziju sa 65 godina života ili 40 godina staža ne mogu više raditi i primati penziju.

Zbog te odredbe oni koji su prije novog zakona imali i penziju i bili u radnom odnosu morali su birati hoće li je zamrznuti ili će prestati raditi. Onima koji nisu zamrznuli penzije, a nastavili raditi, a takvih je 500, obustavljena je isplata penzija.

- Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović pokrenuo je zahtjev za ocjenu ustavnosti ovog člana, jer smatra da nije u redu da penzioneri gube pravo na penziju ako se nakon penzionisanja zaposle. Sada čekamo šta će reći Ustavni sud FBiH - rekao je Krnjić.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.