AKTUELNO

Roditelji djece sa poteškoćama u razvoju najavili mogućnost novih protesta

Dali rok do 15. jula, više od 4.000 potpisa podrške predato je Skupštini KS

Roditelji djece sa poteškoćama u razvoju: Ili rješenje ili protesti. Arhiv

N. Če. / Avaz.ba

6.7.2019

Roditelji djece sa poteškoćama u razvoju najavili su nove proteste ukoliko Skupština KS do 15. jula ne organizira tematsku sjednicu posvećenu rješavanju problema s kojima se susreću.

Oni su u protekla tri dana u Sarajevu organizirali javno potpisivanje peticije, kojom građani podržavaju njihov ultimatum. Više od 4.000 potpisa podrške predato je Skupštini KS.

- Djeca sa poteškoćama u razvoju KS opet su u situaciji da nemaju elementarne stvari u borbi za rast, razvoj, rehabilitaciju i progres uprkos činjenici da smo mi, njihovi roditelji, nebrojeno puta upozoravali, govorili i nudili različita rješenja za sistemsko rješavanje problema u obrazovanju, zdravstvu, socijalnoj brizi i drugim resorima relevantnim za rješavanje suludog sistema u kom su se naša djeca našla - kazali su predstavnici roditelja.

Podsjetili su da aktuelna Vlada, iako je obećala hitna i konkretna rješenja, do dana današnjeg ništa nije ni započela, a kamoli riješila.

Podsjetili su i da su se roditelji, nakon silnih peripetija, organizirali kroz nevladin sektor, ali da je iz Vlade poručeno da je to protuzakonito. 

- Nevjerovatno je da je zakonito ovo što sada imamo i šta radite. Nije tačno, draga Vlado Kantona Sarajevo, ostaviti stotine djece bez ičega je protuzakonito i nemoralno. Ako nema zakona, donesite ga. Pozdravljamo činjenicu da se sjednice mogu održavati do ponoći kad je u interesu politike, pokazali ste nam da vi to možete kad hoćete - kazali su roditelji.

Od Vlade su zatražili hitno donošenje zaključaka, a kako su naveli, ako je potrebno, i mijenjanje nakaradnih zakona.

Zahtijevaju, između ostalog, hitnu izmjenu i dopunu Zakona o socijalnoj zaštiti porodica s djecom, hitnu odluku o finansiranju pregleda i kontrola kod neuropedijatara širom regije za svu djecu sa poteškoćama u razvoju, formiranje mobilnog medicinskog tima za sve osobe koje su bespomoćne te hitnu izmjenu obrazovnih normi i standarda. Hitno traže i formiranje interresorne komisije koju će sačinjavati isključivo ministri resora, zajedno sa stručnim ljudima iz svojih kabineta, osposobljavanje najmanje 100 asistenata u nastavi od  stručnog kadra koji će biti zaposlen na neodređeno vrijeme, kao i lične asistente za djecu koja ih trebaju.

Među zahtjevima su i osiguravanje prostornih kapaciteta za  organizacije koje rade sa djecom i porodicama, jer su njihovi trenutni kapaciteti nedostatni.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.