ODLUKE

HKD "Napredak" bira novog predsjednika, Franjo Topić poručio: Nizašta ne bih zamijenio BiH

Prisustvuju predstavnici i članovi podružnica, a to je prilika da se na jednom mjestu čuje glas o radu i uspjesima radnika

L.Đ./Fena

6.7.2019

Hrvatsko kulturno društvo "Napredak". M. Kadrić

Hrvatsko kulturno društvo (HKD) "Napredak" na sjednici Skupštine u Sarajevu bira novog predsjednika i dopredsjednika te članove Središnje uprave, Nadzornog i Suda časti. 

Funkciju predsjednika tog udruženja je proteklih 29 godina uspješno obnašao i "živio" prof. dr. Franjo Topić.

- ''Napredak'' je sav hrvatski, sav bosanski, sav hercegovački i sav naprosto ljudski - rekao je Topić te najavio svoj odlazak. 

Glavnoj sjednici Skupštine, koja se održava u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu, prisustvuju predstavnici i članovi ''Napretkovih'' podružnica, a to je i prilika da se na jednom mjestu čuje glas o radu i uspjesima ''Napretkovih'' radnika te da se kroz formalne i neformalne susrete i druženja razmijene mišljenja i iskustva, saopćeno je iz "Napretka".

Također, jeruzalemski patrijarh u mirovini mons. Foad Tval (Fouad Twal) će nakon završetka Skupštine u 18 sati služiti svetu misu u sjemenišnoj Crkvi sv. Ćirila i Metoda.

HKD "Napredak" osnovan je 1902. godine, član je UN-ovih nevladinih udruženja, sa više od 20.000 članova u 63 podružnice i četiri sekretarijata u BiH, Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj, Kanadi i SAD.

- Ne ljubimo riječju i jezikom, već djelom i istinom. Posvjedočit ću da lično nizašta ne bih zamijenio BiH. Uz druge i "Napredak" pokazuje kako se može puno učiniti. U često depresivnoj situaciji u BiH, koju neki kao namjerno stvaraju, slično je i drugdje, dodat ću kako je život proza, jedino u BiH je poezija - poručio je na Topić. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.