AKTUELNO

Nikšić donio odluku o raspuštanju organa SDP-a u Tuzli

Nisam želio žuriti s bilo kakvim sankcijama, rekao je predsjednik SDP-a

Nermin Nikšić. M. Tabaković

V. D./Avaz.ba

6.7.2019

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, donio je odluku o raspuštanju organa Kantonalne organizacije SDP-a Tuzlanskog kantona i uvođenju Povjereništva u tamošnju organizaciju, saopćeno je danas.

Kako se navodi, Kantonalni odbor SDP-a BiH TK na svojoj sjednici od 1. jula 2019. godine donio je zaključak da su, “u skladu sa svojim kapacitetom, otpočeli razgovore o uspostavi vlasti u TK s partnerima” te da će učiniti sve da bi se Vlada u TK uspostavila u što kraćem vremenskom periodu.

- Odmah nakon toga imali smo priliku vidjeti kako su otpočeli razgovori sa SDA, čime su nedvosmisleno prekršene odluke i zaključci Glavnog odbora SDP-a BiH potvrđeni usvajanjem izvještaja o radu tog organa SDP-a BiH od delegata Kongresa. Uprkos svim jasnim činjenicama, nisam želio žuriti s bilo kakvim sankcijama, očekujući da će ljudi u rukovodstvu KO shvatiti težinu odluke koju su donijeli te da će odustati od njene realizacije. Umjesto toga, svjedoci smo da se povećava medijski pritisak, da se produbljuje jaz unutar organizacije i narušava jedinstvo na način da se međusobno sukobljavaju organizacije, da se vrši pritisak na pojedine zastupnice i zastupnike kako bi ih se privoljelo da promijene svoju odluku - naveo je Nikšić.

On smatra da su KO i njegovo rukovodstvo donošenjem zaključaka o formiranju vlasti u TK, a posebno otvaranjem pregovora sa SDA, potpuno svjesno i grubo prekršili odluke i zaključke Glavnog odbora SDP-a BiH donesene na 17. sjednici GO SDP-a BiH te na 18. sjednici održanoj 19. marta, koje je, prihvatajući izvještaj o njegovom radu, potvrdio i 7. redovni Kongres, kao najviši organ Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine.

- Članovi rukovodstva organizacije su svjesni kako je Statutom SDP-a BiH propisano da Glavni odbor SDP-a BiH jedini ima nadležnost da donosi odluku o uspostavljanju koalicija s drugim strankama, zbog čega su zaključci KO SDP-a TK izvan njihove nadležnosti, pa samim tim i ne mogu proizvesti bilo kakvo dejstvo prema vani, ali ni unutra, prema članicama i članovima organizacija iz TK koji ih ne budu poštovali. Statutom SDP-a BiH, pored ostalog, propisano je da predsjednik u hitnim slučajevima može donijeti odluke iz domena predstavljanja i zastupanja SDP-a BiH koje se temelje na odlukama i stavovima organa SDP-a BiH. Imajući u vidu da sam trenutno jedini organ na nivou SDP-a BiH u punoj funkciji, s jasno utvrđenim pravima i obavezama, svjestan činjenice da ovakvim djelovanjem rukovodstvo KO, koje se ponaša kao autonomni potpuno otuđeni dio organizacije i na taj način nanosi sve veću političku štetu po SDP BiH, svjesno krši odluke viših organa, narušava jedinstvo djelovanja u organizacijama i između pojedinih organizacija, iskoristio sam svoje ovlasti i donio odluku o raspuštanju organa KO SDP-a TK - navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.