AKTUELNO

Zvizdić: Potvrđena evropska perspektiva zemalja zapadnog Balkana

Nastavak realizacije projekata iz oblasti transportne, energetske i digitalne infrastrukture od izuzetne važnosti za ekonomsku budućnost

Denis Zvizdić. M. K.

N. Če. / Avaz.ba

6.7.2019

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić kazao je da je najvažnije što je na samitu lidera zapadnog Balkana, održanom u poljskom Poznanju, potvrđena evropska perspektiva zemalja zapadnog Balkana.

Također je kazao da je BiH dobila 96,8 miliona eura grant sredstava za tri projekta. Pojasnio je da je to rezultat dobro i kvalitetno pripremljenih projekata, kako je to BiH uradila i za prethodne samite u okviru ovog procesa.

- Ova tri projekta imaju ukupnu investicijsku vrijednost od oko 450 miliona eura, što je najveći iznos koji je jedna zemlja zapadnog Balkana dobila na ovom samitu - pojasnio je Zvizdić.

Objasnio je da je riječ o Koridoru 5V, i to dionicama Vukosavlje - Doboj, za šta je BiH  dobila 39 miliona eura. Druga dionica je Zenica sjever - Žepče jug, za koju je osiguran grant od 42 miliona eura, i treća dionica Žepče jug - Doboj-Jug, za koju je osigurano 16 miliona eura.

Ocijenio je da je samit, baziran na principima Berlinskog kongresa, bio značajan jer za zemlje zapadnog Balkana Berlinski proces predstavlja još najefikasniji model za unapređenje infrastrukture i regionalne saradnje da bi zapadni Balkan postao dio jedinstvenog ekonomskog prostora.

- Zbog toga je nastavak realizacije projekata iz oblasti transportne, energetske i digitalne infrastrukture od izuzetne važnosti za ekonomsku budućnost zapadnog Balkana, kao i za otvaranje novih radnih mjesta - rekao je Zvizdić.

Na samitu je, kako je kazao, razgovarano i o daljnjem putu evropskih integracija te da evropska perspektiva mora ostati otvorena, jer je to za zapadni Balkan najefikasniji model za reforme, preuzimanje evropskih vrijednosti te osiguranje mira i stabilnosti.

Zvizdić je danas kazao da za odgovor o mandataru novog saziva Vijeća ministara treba pitati predsjedavajućeg i članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine te da se o toj temi više puta razgovaralo.

- Više puta smo razgovarali o toj temi, kada svi govore o formiranju Vijeća ministara, da se prije svega misli na procedure o poštivanju Ustava. Mi čekamo da Predsjedništvo imenuje mandatara i od tog trenutka, kako je zakonom propisano, za 35 dana ćemo imati novo Vijeće ministara. Kada će to biti, morate pitati predsjedavajućeg i članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine - rekao je Zvizdić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.