ILEGALNI PUTEVI

Otkrivamo detalje velike policijske akcije: Od Šri Lanke do Bihaća za 20.000 eura

Jedna porodica iz Sirije platila je 15.000 eura od Bosanske Krupe do Njemačke, odakle su se javili nakon dva dana

Migranti na Vučjaku: Oni koji nemaju para uglavnom se duže zadrže. Arhiv

S. DEGIRMENDŽIĆ

7.7.2019

Organizirane kriminalne grupe zaradile su između sedam i po i 10 miliona eura na krijumčarenju migranata u BiH i preko nje do zapadnih zemalja. Pokazala je to nedavna međunarodna policijska akcija provedena u našoj zemlji pod nazivom "Operacija BiH 2019", a koja je imala za cilj suzbijanje krivičnih djela u oblasti migracija.

Jedan od visokih policijskih zvaničnika, koji nije želio da mu otkrivamo ime, ispričao je za “Avaz“ detalje do kojih su došle policije sedam zemalja, koliko ih je učestvovalo u operaciji. 

Dobro uvezani

On ističe da migranti u kontakt s krijumčarima stupaju još pri polasku iz svoje zemlje. Policija je otkrila da su među krijumčarima prvenstveno oni koji su do jučer bili migranti i u međuvremenu su dobili status i dozvole za boravak u nekoj od evropskih zemalja. 

- Dobro su uvezani s krijumčarima s naših prostora. U njihovoj su mreži uglavnom migranti koji imaju novac. Tako smo otkrili da, naprimjer, dolazak po osobi iz Šri Lanke košta 20.000 eura. To je iznos do Bihaća. Put od Bihaća do Italije košta još 5.000 eura. To su uglavnom tarife i za ostale zemlje - pojašnjava naš izvor.

Veza notar 

Navodi primjer jedne porodice iz Sirije, koja je veoma kratko boravila u USK.

- Oni su, kako saznajemo, platili od Bosanske Krupe do Njemačke 15.000 eura i bili su prebačeni u roku od dva dana. Veza im je bio jedan notar kojeg istražujemo  - kaže naš sagovornik. 

Dodaje da ni novac nije uvijek garancija da će migranti stići preko BiH do željene evropske zemlje. Mnogi koji su debelo platili bili su prevareni.

Nedavna policijska akcija, kako saznajemo, uskoro bi trebala rezultirati i hapšenjem određenog broja krijumčara migranata, u čijem otkrivanju su pomogli upravo oni koji su bili prevareni.

Zovu ih agentima

Krijumčari migranata u BiH su se do te mjere osilili, priča naš izvor, da često “ordiniraju“ i na javnim mjestima. Tako je u jednoj od ljetnih bašti kod Sebilja u Sarajevu danima bilo sastajalište krijumčara s migrantima. 

- Oni krijumčare zovu agentima. Lako se prepoznaju, na stolu drže više mobitela, stalno razgovaraju. Brzo se dogovori posao, a potom po njih dolazi Opel Zafira ili Touran i odatle su ih vozi prema Bosanskoj Gradišci ili Bihaću - ispričao je naš sagovornik.

quote
<p>74 Puta pokušali su bezuspješno neki migranti prijeći iz BiH u Hrvatsku. Naš sagovornik kaže da oni koji su duže vrijeme na području USK, odnosno na Vučjaku ili prihvatnim centrima „Biri“ i „Miralu“, uglavnom migranti koji nemaju dovoljno novca da plate krijumčarima da ih prebace do željene destinacije</p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.