SAZNAJEMO

Plan Erdoanove posjete BiH: U utorak će ispred zgrade Predsjedništva prisustvovati ispraćaju žrtava srebreničkog genocida

Erdoan s Izetbegovićem tokom posjete Sarajevu u maju 2018.. Arhiv

Avaz.ba

7.7.2019

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) 8. i 9. jula boravit će u posjeti Sarajevu, a povodom samita Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP), kojim predsjedava Bosna i Hercegovina.

Prema našim saznanjima, Erdoan će sutra prvi sastanak održati u 16 sati s članovima Predsjedništva BiH. U 20 sati prisustvovat će zajedničkoj večeri učesnika samita u zgradi Predsjedništva.

U utorak će predsjednik Turske učestvovati na samitu na Jahorini, a prema našim informacijama, prisustvovat će i ispraćaju žrtava genocida u Srebrenici ispred zgrade Predsjedništva, zajedno s još nekim učesnicima samita.

Ispraćaj žrtava planiran je za utorak u 10 sati s Gradskog groblja u Visokom, a kamion s tabutima će se zaustaviti u Ilijašu, Vogošći, te pred zgradom Predsjedništva BiH.

Danas je šef Odjela za komunikacije pri Uredu predsjednika Turske Fahretin Altun (Fahrettin) putem Twittera objavio saopćenje o Erdoanovoj posjeti Bosni i Hercegovini. 

Podsjetio je kako Turska snažno podržava Proces saradnje u jugoistočnoj Evropi.

- Na sastanku će biti razgovarano o koracima na razvoju saradnje na Balkanu, prvenstveno ekonomiji, trgovini, transportu, infrastrukturi i investicijama - saopćio je Altun.

Dodao je kako se očekuje da se Erdoan tokom posjete sastane s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine i liderima pojedinih zemalja učesnica samita. 

Očekuje se i da će se Erdoan sastati s delegacijom turskog bataljona koji djeluje u sastavu EUFOR-a u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.