OBILJEŽAVANJA

Nakon 15 godina "Marš mira" će prvi put ići preko Kameničkog brda

Učesnici kolone prenoćit će u kampovima Liplje i Mravinjci, a pored zloglasne bukve bit će održan prvi historijski čas

S. SMAJLOVIĆ

7.7.2019

S testiranja trase Kameničko brdo. S. SMAJLOVIĆ

Petnaesti „Marš mira 2019“, sutra nakon registracije učesnika u 8:30 sati kreće iz Nezuka do Potočara putem dugim 110 kilometara.

Oko 6.000 učesnika

Kako nam je kazao Munir Habibović, predsjednik Pododbora "Marš mira 2019“, na spisku je prijavljeno 4.500 učesnika iz cijelog svijeta, a po uobičajenoj praksi na polasku iz Nezuka, očekuje se prijava još oko 1.500 polaznika kolone.

Kolona učesnika ovog pohoda prvi put će nakon 15 godina ići preko Kameničkog brda, stvarnom trasom kojom su se Srebreničani probijali do slobodnog teritorija.

- Nakon što je Ambasada SAD finansirala deminiranje 300.000 kvadratnih metara terena, a Ministarstvo za izbjegla lica Federacije BiH platilo troškove trasiranja i nasipanja dijela trase preko Kameničkog brda i ručnog kopanja staze u dužini od deset kilometara te testiranja ove dionice puta, kolona će prvi put ići stvarnom trasom -  pojasnio je Habibović.

Zloglasna bukva

Dodao je da će na polovini trase Kameničkog brda na lokalitetu zloglasne bukve, gdje je za jedan dan ubijeno više od 1.000 Bošnjaka Srebrenice, prvi put biti održan historijski čas na kojem će govoriti preživjeli Srebreničani. Kolona će prvu noć prespavati u kampu Liplje, a drugu u Mravinjcima.

Dolazak u Potočare 10. jula

„Marš mira 2019“ u Potočare stiže 10. jula u popodnevnim satima. Tu im se pridružuju učesnici „Marš mira - Žepa 2019“, učesnici ultramaratona iz Bihaća i biciklističkog maratona Goražde - Srebrenice, a nakon toga svi ulaze u Memorijalni centar, gdje će odati počast svim žrtvama genocida, a u praksi je i obraćanje učesnika pohoda. Nakon toga će iz hale bivše fabrike akumulatora biti iznesena 33 tabuta i poredana pored musale u Memorijalnom centru.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.