U ČAST ŽRTVAMA

Ispraćeni učesnici ''Marša mira'' Kakanj - Srebrenica

I ove kao i prethodnih godina organizatori su Općina Kakanj i Savez boračkih udruženja

''Marš mira 2019'' Kakanj - Srebrenica. Az. S.

Az.S.

8.7.2019

Učesnici ''Marša mira'' Kakanj - Srebrenica na ovaj put sjećanja i vječnog pamćenja na genocidno stradanje Bošnjaka krenuli su ispraćeni riječima općinskog načelnika Aldina Šljive.

- Svi zajedno osjećamo i tugu i ponos. Tuga za žrtve genocida je neizmjerna. Za sve nas neshvatljive su namjere osoba koje su počinile genocid. Neshvatljivo je to za svaki normalan ljudski um. Ponosni smo što pripadamo strani pravednika. Mi smo ljudi koji su od pradjedova naslijedili sistem vrijednosti kojim nije moguće iskazati mržnju ubijanjem nedužnih ljudi. Želim vam sretan put do Potočara. Vi ste naš kakanjski glas koji šalje poruku da je hapšenje i procesuiranje osoba koje su počinile genocid preduvjet da se grade trajna tolerancija i mir među narodima u BiH - kazao je Šljivo.

Iz Kaknja su na biciklistički maraton Bihać – Srebrenica ispraćeni i biciklisti Brdsko-biciklističkog kluba "Extreme Kakanj" i Udruženja biciklista "Pozitiva Kakanj". Prije polaska položeno je cvijeće u Gradskom spomen-parku, i to na oba spomenika podignuta žrtvama fašizma i onaj iz rata 1941.-1945. i spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima u odbrani od agresije 1992.-1995. godine.

I ove kao i prethodnih godina organizatori ''Marša mira'' su Općina Kakanj i Savez boračkih udruženja općine Kakanj. Tehničke aktivnosti organizacije marša realizirali su članovi Planinarskog društva ''Bobovac - Kakanj''.

Svi učesnici ovog marša mira dobili su i kartu genocida u Srebrenici koju će moći koristiti tokom prolaska stazama života i smrti na putu do Potočara, a čiji je autor sugrađanin Mugdim Cvrljo. 



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.