REAKCIJE

Dačić: Pacoli priča o ''Velikoj Albaniji'', zamislite da to mi uradimo, svi bi rekli da je to narušavanje integriteta BiH

U Sarajevu je održan sastanak ministara vanjskih poslova Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi

Ivica Dačić. N. Čeremidžić

S. Mujić

8.7.2019

Šef srbijanske diplomatije Ivica Dačić obratio se novinarima u toku sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica SEECP-a.  

Tom prilikom Dačić je komentirao nedolazak delegacija Kosova i Albanije.

- Behdžet Pacoli kaže da sporazum o zajedničkoj vanjskoj politici predstavlja Kosovo i Albaniju kao jednu naciju, šta još treba da se desi da vide da je to stvaranje "Velike Albanije"? Šta bi se desilo da jedan takav sporazum potpišu Srbija i RS? Je li to onda narušavanje teritorijalnog integriteta BiH, vjerovatno bi to svi osudili, a ovdje kažu pustite to. Svi su ovdje međusobno dobri, mi možemo prevariti druge, ali ne možemo nas. Suludo je da gubimo vrijeme, to je kao da se žalite nekome na komšiju i ode taj, a vi ostane da živote s komšijom, trebamo se okrenuti da vidimo šta su naši interesi - kazao je Dačić.

On je cijenio kako Priština svojim ponašanjem od BiH "želi iznuditi priznanje Kosova".

- Ova organizacija ima neka svoja pravila, u nju je uključena Priština uz saglasnost Srbije, ako se neće ponašati prema pravilima, neće ni učestvovati. Ne znam što to rade BiH, što nisu odbili da učestvuju u Albaniji, Sloveniji, Poljskoj... Oni to ne smiju da urade pred nekim iz EU. Što se ne ljute na Rumuniju, ona je bila protiv njihovog predsjedavanja? Mi smo za to da učestvuju, ali na način koji neće prejudicirati njihovo statusno pitanje - kazao je Dačić.

Dodao je i kako regionalna pitanja zemlje zapadnog Balkana prije svega trebaju međusobno rješavati.

- Nema njima rješenja dok se ne dogovore sa Srbijom, možda im neko to obećava, ali od toga nema ništa - zaključio je Dačić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.