ALARMANTNO

U BiH 32.000 lažnih poljoprivrednika i 3.000 praznih sela

Osim ovih brojki, Usorac ističe i porazne rezultate kontrole sjetve pšenice

Podsticaje uztimali oni koji nisu ni lijehu luka posijali. Avaz

Piše: A. NUHANOVIĆ

9.7.2019

Dok se poljoprivrednici koji žive od uzgoja stoke, sjetve pšenice, krompira, luka, berbe malina... bore da prežive, u Bosni i Hercegovini više od 50 posto je lažnih poljoprivrednika, koji „šakom i kapom“ ubiru poticaje, a nemaju zasijanu ni lijehu luka. Tvrdi to Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS.

 Stati ukraj

On je iznio podatke da u Federaciji od trenutno registriranih 70.000 poljoprivrednih gazdinstava vlasnici njih 35.000 traže podsticaje. Kada bi se napravila revizija, Usorac tvrdi da bi taj broj pao na 15.000, jer raspolaže saznanjima da je ostatak registriranih, dakle njih 20.000, zapravo lažnih!? Kada se taj broj sabere sa 12.000 u RS, dobije se da je u BiH barem 32.000 lažnih poljoprivrednika koji ubiru podsticaje iz budžeta.

- U RS je nakon provedenih revizija taj broj sa 23.000 registrovanih komercijalnih poljoprivrednika pao na manje od 11.000. Znači, 12.000 njih vršili su zloupotrebe i lažno koristili podsticaje. Tokom kontrola našli smo ljude koji nemaju ni dulum zemlje posijan, a prijavili su 20 hektara zemljišta da obrađuju. Imamo onih koji ne predaju mlijeko, a dobili su potvrde od veterinara pa dobivaju podsticaje. Ti lažni poljoprivrednici su nam rak-rana i tome se mora stati ukraj. Kad bismo isključili mešetare koji preko vlasti ubiru podsticaje, tvrdim da bi pravi poljoprivrednici imali dovoljno para i poljoprivreda nam ne bi bila na koljenima – kaže Usorac.

Usorac: Lopovluk na djelu. Avaz

Prevara države

Navodi i problem odlaska stanovništva koji je u FBiH ispraznio, kako kaže, više od 2.000 sela, a u RS 1.000. Iznio je i porazne rezultate kontrole sjetve pšenice.

- U RS na pet posto uzoraka podnesenih zahtjeva za kontrolu sjetve pšenice u 25 posto je potvrđeno da nije uopšte sijalo, a 42 posto ih nije imalo potpune zahtjeve. Dakle, neki su prijavili pet hektara, a posijali dva. Pola je pokušala da prevari državu. Mi se moramo obračunati s tim ljudima, ukloniti one koji ne rade, a uzimaju podsticaje od države. Oni te pare nisu zaslužili ni po čemu, to je lopovluk - kaže Usorac.

 2.000 praznih sela u FBiH 

1.000 praznih sela u RS  

Inspekcijama pune ruke posla

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, potvrdio je da postoje slučajevi zloupotreba podsticaja.

- Prošle godine u FBiH oko tri i po hiljade predmeta je poslano inspekciji. Ispostavlja se da je većina mljekara ispravna, ali vidjet ćemo šta će se pokazati za druge proizvodnje. Radimo na tome da ljude koji ne obrađuju zemlju ili ne uzgajaju stoku, iskorijenimo iz sistema podsticaja - kaže Bićo.

Pola miliona vraćeno u budžet

Šemsudin Dedić, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, za naš list kaže da se provode rigorozne kontrole.

- Ministarstvo na čijem sam čelu, prije ove Vlade FBiH, od 2009. do 2015. godine izreklo je samo pet zabrana zbog nepravilnosti, a mi smo ih do unazad mjesec izdali 110, čime je oko 500.000 KM vraćeno u budžet. Za nekoliko hiljada smanjen je broj zahtjeva na godišnjem nivou kada je riječ o dodjeli podsticaja – rekao je Dedić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.