REAKCIJE Kratkotrajna verbalna prepirka brzo je riješena

Oglasili se iz Ambasade Turske o incidentu na aerodromu, BiH šalje protestnu notu

M. AŠČIĆ

Do incidenta došlo nakon slijetanja aviona

Foto: E. Trako


Iz Ambasade Turske u BiH danas su reagirali na dešavanja na Aerodromu Sarajevo i sukob koji se desio između pripadnika Granične policije BiH i ličnog osiguranja predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan).

- Prema informacijama izvora iz Ambasade Republike Turske, došlo je do malog spora koji proizlazi iz Protokola. Do svađe i fizičkog okršaja nije došlo. Kratkotrajna verbalna prepirka brzo je riješena. U događaju nema ništa što bi se moglo preuveličavati. Odnosi Turske i Bosne i Hercegovine su veoma dobri. Ovako važna posjeta ne bi trebala biti zasjenjena tako jednostavnim događajem – rečeno nam je iz Turske ambasade u BiH.

Zoran Galić, direktor Granične policije BiH, potvrdio je za "Avaz" da je došlo do incidenta.

- Bili su agresivni, ponašali su se kao da su u svojoj zemlji. Uopće ne poštuju naše zakone. Došlo je do naguravanja kada je obezbjeđenje predsjednika Erdoana odbilo proceduru i redovne kontrole. Zaslužili su da svi budu privedeni i lišeni slobode - kazao je Galić.

Prema njegovim riječima, ovom nemilom događaju svjedočili su i predstavnici delegacije Predsjedništva BiH.

Kako saznajemo, u sukobu koji je prijetio da preraste u težak fizički obračun učestvovalo je deset Erdoanovih ljudi.

Saznajemo da će Uprava Granične policije o incidentu detaljno upoznati i Predsjedništvo BiH koje je najavilo da će Ambasadi Turske u BiH poslati protestnu notu. Ovaj izvještaj zatražila je služba Protokola Predsjedništva BiH.

NA VRH

Podijeli članak na