PORUKE

Premijer Australije odao počast žrtvama genocida u Srebrenici: Takvo zlo nikada se ne smije ponoviti

Zajedno, mi se obavezujemo da osiguramo da se takvi tragični događaji nikada ne budu zaboravljeni i da lekcije iz tog vremena budu naučene, naveo je između ostalog

Skot Morison. ABC

L.Đ./Avaz.ba

9.7.2019

Premijer Australije Skot Morison (Scott Morrison) obratio se saopćenjem za javnost u kojem odaje počast žrtvama genocida u Srebrenici i izražava duboko poštovanje prema preživjelim žrtvama, koje su izgubile svoje najmilije.

- Svake godine 11. jula cijeli svijet se sjeća se genocida u Srebrenici. Mi žalimo za ljudima koji su izgubili svoje živote i odajemo poštovanje onima koji su preživjeli i pokazali hrabrost i nesalomljivost. Zajedno, mi se obavezujemo da osiguramo da se takvi tragični događaji nikada ne budu zaboravljeni i da lekcije iz tog vremena budu naučene. Takvo zlo nikada se ne smije ponoviti niti jednom narodu.

Povrh svega, kao Australijanci, mi smo posvećeni principima prihvatanja, poštovanja i inkluzije. Svako od nas ima ulogu da osigura da ova velika zemlja ostane na mjestu gdje je svako prihvaćen, gdje naše razlike nas ne dijele već obogaćuju.

Ovo je obećanje dato Australiji i zašto ljudi iz cijelog svijeta sada zovu ovu zemlju svojim novim domom. Mi smo jedna od najmirnijih i harmoničnih multikulturnih društava na Zemlji.

Obraćam vam se uime Vlade Australije i naroda i upućujem najiskrenije saučešće svima koji su izgubili svoje najmilije u Srebrenici. Želim vam da pronađete smiraj u današnjim komemoracijama, znajući da će njihova sjećanja zauvijek ostati u našim srcima - poručio je Morison.

Također, član australskog Parlamenta Ed Hušić iz Tuzle, koji je inicijator Rezolucije o Srebrenici uputio je saopćenje. 

Saopćenje: Počast žrtvama genocida u Srebrenici. Avaz

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.