DRAMA Haotična borba za opstanak

Specijalci uz upotrebu sile deblokirali saobraćajnicu u Mostaru

M. SMAJKIĆ
09.07.2019 19:37

20:10

Romeo Biokšić, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika "Aluminija" kazao je za "Avaz" da je žalosno da im se nakon šest sati blokade niko od hrvatskih ministara nije obratio.

- Poslali su na nas specijalce i koji su uz upotrebu sile sklonili nas s prometnice. Ali ono što je sigurno da nećemo odustati i nećemo ići kućama. Razmišljamo o tome gdje ćemo nastaviti proteste u gradu. Da li će to biti pred nekom hrvatskom institucijom, vidjet ćemo - kazao je Biokšić.

19:52 

Kako javlja reporter "Avaza" sa lica mjesta, specijalci su upotrebom sile deblokirali saobraćajnicu.

19:35

Već puna četiri sata radnici "Aluminija" drže u blokadi saobraćajnicu M17 u mjestu Salakovac, sjeverno od Mostara.

Kako javlja novinarka "Avaza" sa lica mjesta, saobraćaj je potpuno obustavljen, a kolone vozila su kilometarske.

Građani ogorčeni u svojim automobila čekaju po nekoliko sati, a sazajemo da ima slučajeva gdje su dvije djevojke došle na upis ocjene na fakultet u Mostaru, ali da sada nisu u mogućnosti da se vrate kući.

Također, saznajemo da građani upućuju brojne pozive MUP-u HNK i žale se na cijelu situaciju.16:00

Radnici "Aluminija" ponovo su blokirali magistralnu cestu M-17 u Salakovcu, sjeverno od Mostara.

U "Aluminiju" su dobili pismo od Nezavisnog operatora sistema (NOS), u kojem su ih obavijestili o tome da će im struja biti isključena danas.

Novinarka "Avaza" sa lica mjesta javlja da je nekoliko puta došlo do verbalnih obračuna radnika "Aluminija" i vozača.

Također, kolona vozila duga je nekoliko kilometara, a zasad nema naznaka kada bi saobraćaj ponovo mogao biti normaliziran.

  • Blokada dionice
    Blokada dionice Foto: M.Sm.

14:20

Radnici "Aluminija" odustali od incijative da idu prema zgradi HDZ-a, odlučili da se vrate na dionicu puta M-17 i blokiraju sjeverni dio.

14:00

Završena prva smjena u "Aluminiju". Radnici u krugu kompanije čekaju odluku gdje će zapravo nastaviti protest, jer ispred Centrale HDZ-a već su raspoređene jake policijske snage.

13:00

Radnici odlučili deblokirati dionicu puta M-17, jer su navodno dobili obavijest o gašenju struje u 14 sati. Uputili su se pred "Aluminij", gdje će zajedno s ostalim radnicima otići ispred zgrade HDZ-a.

12:18

Ljubo Bešlić, gradonačelnik Mostara, i Nevenko Herceg, premijer HNK, obratili su se radnicima "Aluminija", koji od devet sati drže magistralnu cestu M-17 u blokadi, u mjestu Ortiješ južno od Mostara.

- Jutros sam imao sastanak s premijerom Novalićem i prva tačka dnevnog reda bio je "Aluminij". Rekao mi je da će najvjerovatnije vanredna sjednica Vlade Federacije biti u petak. Rekao je da petak neće biti prekasno da se iznađu načini za rješenje situacije, jer imaju dvije firme iz zainteresirane za "Aluminij" i premijer želi da se nađe rješenje u tom trokutu - naveo je Bešlić.

Kazao im je i da je "Aluminij" važan za Grad i Kanton.

- Moramo, istini za volju, priznati da je bilo grešaka i s vaše i s naše i sa svačije strane, a trenutak je tako težak da se moraju zajednički tražiti rješenja - dodao je Bešlić, koji ih je zamolio da odustanu od blokade ceste, jer, kako je rekao, ne vidi koliko je to svrsishodno.

Nakon što su radnici kazali da oni nemaju vremena do petka i da su u pitanju sati, Bešlić im je kazao da vjeruje kako struja "Aluminiju" neće biti ugašena večeras.

Radnici, međutim, traže čvrste garancije o tome da im struja neće biti isključena, a pozivaju hrvatske ministre da im se obrate.

9:15

Više od 200 radnika "Aluminija" blokiralo je magistralnu cestu M-17 južno od Mostara. Kako saznajemo, radnici su dali ultimatum Vladi i istaknuli da će nastaviti s blokadom ako se situacija ne riješi. Najavili su da će se uputiti prema zgradi Vlade.

Nekadašnji gigant, koji nekoliko posljednjih godina posluje s gubitkom, doveden je na rub ponora.

Nezadovoljni radnici nose fotografije premijera FBiH Fadila Novalića i ministara Vlade. Za agoniju krive Vladu, ali ima i onih koji kažu da su za sve krivi bivše uprave i vlade.

Pozvali su i hrvatske ministre da se obrate radnicima, u suprotnom će blokirati institucije hrvatske.

U 11 sati došli su i premijer HNK Nevenko Herceg i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i obećali da će se obratiti radnicima.

- Ne možemo odavde otići dok neko ne kaže: Pustit ćemo struju - kažu radnici.

Premijer i gradonačelnik umiruju ih da će se iznaći rješenje, mole ih da makar povremeno puste ljude iz kolone, jer su stvorene velike gužve.

Ukupni dug kompanije iznosi oko 400 miliona maraka, od čega se više od pola odnosi na dug za potrošenu električnu energiju.

Komentari

NA VRH