JAHORINA

Završena plenarna sjednica šefova delegacija zemalja samita SEECP-a

Tokom jednogodišnjeg predsjedavanja SEECP-om BiH je organizirala veliki broj događaja radi davanja dodatnog poticaja saradnji

Piše: N. Čeremidžić

9.7.2019

Samit SEECP - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Drugi dan samita Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP), kojim se završava predsjedavanje Bosne i Hercegovine tom regionalnom inicijativom nazvanom "Bolja povezanost za bolji život", održao se na Jahorini.

Tokom jednogodišnjeg predsjedavanja SEECP-om BiH je organizirala veliki broj događaja radi davanja dodatnog poticaja saradnji u jugoistočnoj Evropi, kao i daljnjeg približavanja regiona Evropskoj uniji.

Na otvaranju samita danas su se okupljenima obratili predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić, a usvojena je deklaracija samita.

Na plenarnom sastanku SEECP-a koji je danas održan na Jahorini učestvovali su šefovi delegacija Ankare Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan), Podgorice Milo Đukanović, Skoplja Stevo Pendarovski, Tirane Ilir Meta, Beograda Ana Brnabić, Sofije Borko Borisiov (Boyko Borissov), Bukurešta Nikolae Hurduk (Nicolae Hurduc), Zagreba Zdravko Bušić, Atine Georgios Iliopulos, Kišnjeva Oleg Culea (Oleg Tulea), Ljubljane Zorica Bukinac, RCC-a Majlinda Bregu i EU Angelina Ajhorst (Angelina Eichhorst).

Iako je prvobitno rečeno da na ovom skupu neće prisustvovati predstavnici Albanije koji su se solidarisali sa stavovima Kosova, u BiH je ipak doputovao predsjednik Albanije Ilir Meta.


Usvojena deklaracija - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.