PORUKE SA SAMITA

Ilir Meta: Poštivanje različitosti je od ključne važnosti, ovo je pravo vrijeme da BiH krene dalje

Imamo najuspješniju teritorijalnu regiju uzimajući u obzir sporazum Atine i Skoplja, međutim imamo još uvijek neke bilateralne izazove, poručio je između ostalog

Ilir Meta. Arhiv

L.Đ./Avaz.ba

9.7.2019

Predsjednik Albanije Ilir Meta prisustvuje plenarnoj sesiji Samita Procesa saradnje jugoistočne Evrope (SEECP) na Jahorini, kojom se završava jednogodišnje predsjedanje BiH u ovoj regionalnoj inicijativi.

Nakon izlaganja predsjednika Crne Gore Mile Đukanovića, Ilir Meta se obratio prisutnim. 

- Kao što je naš brat Milo završio s Kosovom ja bih da počnem s Kosovom, želim im svaki uspjeh tokom njihovog budućeg predsjedavanja samitom. Zapadni Balkan je dosta postigao u izgradnji institucija, vladavine prava i osnovnih sloboda. Imamo najuspješniju teritorijalnu regiju uzimajući u obzir sporazum Atine i Skoplja, međutim imamo još uvijek neke bilateralne izazove. Želio bih da izrazim žaljenje što naš budući predsjedavajući Kosovo, nije ovdje, jer neki rade na isključenju kako ne bi bilo koristi od regionalnih incijativa. Poštivanje različitosti je od ključne važnosti, ovo je pravo vrijeme da BiH ide dalje i to da prizna nezavisnost Kosova i treba se odnositi s poštovanjem - poručio je između ostalog Ilir Meta.  

Sa današnjeg zasjedanja. S. Saletović

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.