REAKCIJE

Borisov: Ako se ne možemo dogovoriti u našem Sarajevu, onda se možemo i posvađati

Ocijenio je da takse samo dodatno kompliciraju stvari, ističući i da Bugarska i Turska imaju određenih problema

Bojko Borisov. Arhiv

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

9.7.2019

Predsjednik bugarske vlade Bojko Borisov rekao je na današnjem zasjedanju SEECP-a dao Srbija i Kosovo trebaju sjesti zajedno i dogovoriti se o nekim stvarima.

Ocijenio je da takse samo dodatno kompliciraju stvari, ističući i da Bugarska i Turska imaju određenih problema, ali da u svakom slučaju predstavnici ove dvije zemlje opet održavaju sastanke.

- Ako se ne možemo dogovoriti u našem Sarajevu, onda se možemo i posvađati, ali da rezultat bude nekakav sporazum - rekao je Borisov.

Dodika i Džaferovića nazvao je svojim prijateljima, dodajući da mu je bolno gledati sva dešavanja na Balkanu.   

Izrazio je nadu da će u konačnici razum nadvladati nad emocijama, i to zbog dobrosusjedskih odnosa. Kako kaže, potrebno je spominjati i uspjehe poput istraživanja i eksperimenata.

- Umjesto da pričamo o tome, mi govorimo o tome zbog čega Kosovo danas nije ovdje - kazao je Borisov.

Zahvalio je predstavnicima EU koji pokušavaju doći do rješenja uprkos postizbornim dešavanjima u EU te kazao da "moramo i našim djelima pokazati da želimo biti dio EU".

- Nama su potrebni hrabri političari - rekao je Borisov.

On je ocijenio da mu nisu jasne kritike koje je na njegov račun ranije uputio ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačića, u vezi s njegovim stavom o odnosima između Srbije i Kosova.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.